Dalam hasil kemenangan Donald Trump dalam pilihan raya presiden di Amerika Syarikat, USD telah mendadak berkembang dan pelabur mula menarik balik dana daripada aset selamat seperti Yen dan logam berharga.

Harga logam berharga, termasuk perak, adalah di bawah tekanan yang besar. Jumaat lepas, harga niaga hadapan Disember tutup emas pada COMEX jatuh sebanyak 3.3% kepada tahap 1224,30 USD setiap Troy auns, iaitu paras penutup terendah sejak Jun 3. Harga Spot perak pada sesi Eropah awal adalah berhampiran tahap $ 17,25 per auns, yang hampir sebanyak 8% di bawah harga pembukaan Jumaat lepas.

Jumaat lepas, indeks Wall Street Journal, yang menjejaki kedudukan USD berbanding sekumpulan 16 mata wang lain, telah meningkat sebanyak 0.3%. Peningkatan USD meningkatkan harga logam berharga bagi pemegang mata wang lain.

Menurut niaga hadapan kadar Persekutuan, kebarangkalian dasar monetari yang lebih ketat pada Disember adalah 81.1%. Peningkatan dalam kadar faedah menyebabkan masalah untuk logam berharga, kerana mereka tidak boleh bersaing dengan aset lain kerana kos pengambilalihan dan penyimpanan logam berharga semakin meningkat.

Pelan pembangunan ekonomi Trump akan meningkatkan inflasi, dan dengan itu akan meningkatkan kemungkinan kenaikan kadar oleh Fed. Fakta ini akan menambah tekanan kepada harga logam berharga.XAG / USD: harga logam berharga akan turun. Analisis fundamental untuk 14/11/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas