Selepas kejatuhan mendadak selepas pengumuman keputusan pertama pilihan raya presiden di Amerika Syarikat pada Rabu 9 November, pasaran saham AS telah berubah arah pergerakan. Walau bagaimanapun, pada sesi dagangan Eropah awal indeks telah kembali separuh daripada kerugian.

Pada masa ini, kenaikan USD dan indeks utama AS terus pada kadar rekod. minat risiko pelabur semakin meningkat selepas kemenangan Donald Trump dalam pilihan raya presiden Pada hari Khamis, hasil daripada 10 tahun bon Perbendaharaan telah meningkat kepada 2,118% kepada paras tertinggi empat hari rekod sejak Jun 2013.

Minggu lepas kenaikan terbesar dicatatkan dalam saham syarikat-syarikat industri dan bank-bank. Kenaikan saham, yang pelabur percaya boleh naik disebabkan oleh peningkatan dalam perbelanjaan kerajaan, pengurangan peraturan dan peningkatan dalam inflasi pada jawatan presiden Trump, adalah yang tertinggi. Dalam seminggu indeks DJIA telah meningkat sebanyak 5.4%, yang merupakan kenaikan tertinggi sejak Disember 2011. Indeks S & P500 dan Nasdaq Komposit telah berkembang sebanyak 3.8%. Sub-indeks bagi syarikat-syarikat industri yang diperbadankan di indeks S & P500 telah meningkat sebanyak 8%; sub-indeks sektor kewangan telah meningkat sebanyak 11%.

USD dan pasaran saham AS disokong oleh jangkaan bahawa Presiden baru Amerika Syarikat, Donald Trump akan menerima-pakai insentif fiskal untuk menyokong ekonomi, yang akan membawa kepada kenaikan kadar. Dalam kes peningkatan dalam perbelanjaan dan pemotongan cukai, pertumbuhan ekonomi di Amerika Syarikat akan meningkat dan jika diberi makan AS menaikkan kadar faedah pada Disember, ia akan mewujudkan keadaan yang menarik untuk inverstments asing.

Ia tidak jelas apa yang akan menjadi akibat rancangan ekonomi. Ia mungkin bahawa selepas kenaikan kukuh indeks saham AS akan mengalami pembetulan.

Pada hari Khamis pada jam 18:00 Janet Yellen akan memberikan ucapan. Jika ucapannya menunjukkan kebarangkalian kenaikan kadar di Amerika Syarikat sehingga akhir tahun ini, USD mendadak akan berkembang dalam pasaran mata wang. Menurut niaga hadapan bagi kadar Fed, kebarangkalian dasar monetari yang lebih ketat pada Disember adalah 81.1%.

DJIA: Kenaikan dalam USD dan Amerika indeks terus Analisis fundamental untuk 14.11 / 2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas