Selepas kemenangan Donald Trump dalam pilihan raya presiden Amerika Syarikat minggu lalu, USD telah mendadak berkembang dalam pasaran pertukaran asing. Pelabur mengeluarkan dana dari selamat -havens aset dan bon kerajaan dijual. Hasil pada AS bon 10-tahun pada Isnin, telah mencapai 2.3%, yang merupakan tahap tertinggi sejak 30 Disember. Peningkatan ini disebabkan oleh jangkaan pengembangan perbelanjaan bajet oleh pentadbiran Trump. Pada hari sebelum pilihan raya hasil bon adalah 1.9%.

ICE indeks, yang membandingkan nilai USD dengan sekumpulan enam mata wang, telah mencapai paras tertinggi sejak November lepas.

Ekonomi Amerika Syarikat semakin membangun, dan kebimbangan tentang pilihan raya presiden pada masa lalu. pertumbuhan ekonomi yang lebih kukuh di Amerika Syarikat boleh meningkatkan inflasi dan mendorong persekutuan untuk memperkenalkan dasar monetari yang lebih ketat lebih awal. Harapan pengembangan perbelanjaan bajet juga meningkatkan kebarangkalian kenaikan kadar pada mesyuarat Persekutuan pada bulan Disember.

Pada sesi Asia, USD telah menurun berbanding Yen Jepun dan Euro di tengah-tengah pengambilan pesanan keuntungan yang disebabkan oleh kenaikan baru-baru dalam USD sehingga ke paras tertinggi tahunan.

Pada awal sesi Eropah, pasangan EUR / USD terus meningkat. Pelabur menunggu data KDNK Eropah untuk Q3. Menurut KDNK ramalan akan berkembang sebanyak 1.6% pada asas tahunan dan 0.3% pada setiap suku tahun. Baru-baru ini data makro-ekonomi menunjukkan bahawa Eurozone menghadapi ancaman deflasi. Jika KDNK akan berada di bawah ramalan, Euro akan jatuh dalam pasaran mata wang.

Hari ini, data makro-ekonomi British dan Amerika penting akan menjadi diketahui. Pada 00:30 (GMT + 3) - British indeks harga pengguna bagi Oktober Pada 16:30 penunjuk inflasi Amerika untuk Oktober, termasuk data jualan runcit dan indeks harga eksport / import. jualan runcit menunjukkan tahap perbelanjaan pengguna di Amerika Syarikat, dan perubahan kepada jualan jumlah dalam sektor perdagangan runcit. ramalan adalah + 0.6%.

Jika data Oktober di jualan runcit AS mengecewakan pelabur, USD mungkin turun. Dalam kes ini, pasangan EUR / USD boleh terus meningkat. Walau bagaimanapun, sementara kenaikan adalah pembetulan menaik mungkin selepas penurunan dalam pasangan yang disebabkan oleh peningkatan pesat dalam USD.

EUR / USD: pelabur meletakkan mengambil keuntungan pesanan pada USD. Analisis fundamental untuk 15/11/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas