Harga minyak minggu lepas menurun selepas pemilihan Donald Trump sebagai Presiden Amerika Syarikat dan pada menjangkakan mesyuarat OPEC yang dijadualkan pada 30 November.

OPEC cuba untuk mengatasi masalah dan mencapai persetujuan mengenai pemotongan pengeluaran minyak belum lagi berjaya. Peserta pasaran ragu-ragu mengenai perjanjian ini. Ia tidak mungkin bahawa OPEC akan bersetuju untuk mengurangkan pengeluaran minyak untuk 32.5-33.0 juta tong sehari. Walaupun perjanjian itu ditandatangani, tidak ada jaminan bahawa ahli-ahli OPEC akan memenuhi tanggungjawab mereka.

Kebimbangan mengenai lebihan bekalan minyak masih pemacu utama penurunan harga minyak.

Presiden Amerika Syarikat, New Donald Trump merancang untuk mengurangkan sekatan ke atas pengeluaran tenaga di negara ini dan membatalkan pelaburan ke dalam iklim PBB program berubah. langkah-langkah yang akan menyokong pengeluaran minyak di Amerika Syarikat, yang telah berkembang baru setiap minggu.

Minggu lepas terdapat 452 pelantar di Amerika Syarikat.

Pada awal bulan ini, Maklumat American Energy Pentadbiran Jabatan Tenaga menaikkan ramalan untuk pengeluaran minyak di negara ini. Menurut ramalan baru, pengeluaran minyak di Amerika Syarikat tahun ini akan berjumlah 8.84 juta tong sehari. Menurut pengeluaran minyak unjuran sebelumnya sepatutnya mencapai 8.730.000 tong sehari pada 2016 dan 8.59 juta tong pada tahun 2017.

Hari ini, harga minyak telah sedikit diperbetulkan selepas penurunan yang kukuh sejak awal bulan ini.

Niaga hadapan Januari bagi minyak mentah Brent di ICE Futures diniagakan di USD 45.1setong. harga spot Brent pada awal sesi Eropah hari ini adalah pada tahap USD 45.20 setong.

Ahli ekonomi percaya bahawa harga minyak boleh terus merosot.

Esok pada 00:30 (GMT + 3) - Institut petroleum Amerika (API) akan mengeluarkan laporan mengenai perubahan kepada rizab minyak untuk minggu lepas.

Pada 18:30 - Perubahan kepada minyak dan produk petroleum inventori di Amerika Syarikat untuk minggu terakhir daripada Jabatan Tenaga Amerika Syarikat akan menjadi diketahui.

Pada hari Jumaat pada jam 21:00 (GMT + 3) - perkhidmatan medan minyak Amerika syarikat Baker Hughes akan melaporkan di pelantar penggerudian aktif. Indeks ini merupakan petunjuk penting aktiviti dalam sektor minyak AS. Ia mempunyai kesan yang besar ke atas harga minyak. Pada masa ini, bilangan pelantar aktif adalah 452.Brent: harga minyak berada di bawah tekanan. Analisis fundamental untuk 15/11/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas