Pada hari Rabu Jabatan Buruh melaporkan bahawa indeks harga pengeluar (IHPR) pada Oktober kekal tidak berubah berbanding ramalan + 0.3%. Pada asas tahunan IHPR telah meningkat hanya sebanyak 0.8% berbanding ramalan + 1.2%. Data ini menunjukkan bahawa tekanan inflasi kekal lemah. Sebagai tindak balas kepada pembebasan penunjuk inflasi bon kerajaan AS mula meningkat, sementara hasil mereka semakin berkurangan selepas kejatuhan dalam saham untuk berturut-turut 6 sesi. Semalam, hasil pada 10-tahun bon kerajaan AS berjumlah 2.222% berbanding 2.240% pada Selasa.

Ia masih belum jelas bagaimana dasar perlindungan, yang sepatutnya dilakukan oleh Trump, boleh memberi kesan kepada ekonomi global, dan fakta ini boleh mengurangkan keyakinan pelabur bahawa perbelanjaan awam di Amerika Syarikat akan diperluaskan. Sebelum itu, jangkaan rangsangan fiskal dan peningkatan kadar hasil bon kerajaan AS disebabkan kenaikan USD ke tahap tertinggi dalam 13 tahun.

Pelabur membeli mata wang Amerika di tengah-tengah jangkaan bahawa Donald Trump akan memperkenalkan langkah rangsangan keistimewaan cukai dan peningkatan perbelanjaan ke atas infrastruktur untuk menyokong ekonomi terbesar di dunia melalui insentif cukai baru dan perbelanjaan terus berkembang.

Peningkatan hasil bon kerajaan Amerika Syarikat juga menyumbang kepada kenaikan USD. Indeks ICE, yang menunjukkan kedudukan USD berbanding sekumpulan enam mata wang utama, telah berkembang untuk 100.57, tahap tertinggi sejak April 2013.

Pada hari Rabu, pelabur menjual saham daripada bank-bank dan syarikat-syarikat industri selepas kenaikan baru-baru ini disebabkan oleh kemenangan Donald Trump pada pilihan raya presiden Amerika Syarikat. Pada hari Rabu indeks S & P 500 jatuh sebanyak 0.2% daripada paras tertinggi tempatan baru-baru ini 2186,0. Sub-indeks S & p 500 jatuh sebanyak 1.4%. Saham Goldman Sachs Group, J. P. Morgan Chase & amp; Co dan Caterpillar, yang meningkat sebanyak lebih daripada 10% selepas pilihan raya, juga telah jatuh pada hari Rabu.

Terdahulu, saham bank-bank telah meningkat kerana keyakinan pelabur tentang peningkatan perbelanjaan bajet, potongan cukai dan mengurangkan peraturan-peraturan di Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, semangat peserta pasaran sedikit kepudaran. Semalam wakil Persekutuan menyatakan pandangan sedikit pindaan dasar monetari.

Gabenor Persekutuan Philadelphia Patrick Harker berkata pada hari Rabu bahawa ia adalah terlalu awal untuk menjangkakan kenaikan kadar pada bulan Disember, sebagai dasar masa depan Republikan dan Presiden Donald Trump di negara ini masih belum jelas. Encik Harker berkata beliau tidak pasti bahawa Persekutuan perlu menaikkan kadar faedah, dengan mengambil kira perubahan kepada suasana politik di Amerika Syarikat.

Persekutuan Dallas Gabenor Robert Kaplan berkata pada hari Rabu bahawa kenyataan baru-baru ini mengenai kenaikan kemungkinan kadar faedah utama telah ditafsirkan secara salah, kerana dia tidak memihak kepada pengetatan tambahan dasar monetari.

Pada jam 18:00 (GMT + 3) - ucapan Gabenor Persekutuan Janet Yellen. Pelabur menjangkakan bahawa dia akan menjelaskan dasar masa depan Bank dan kebarangkalian kenaikan kadar faedah pada mesyuarat itu pada 13-14 Disember. Jika ucapannya akan menunjukkan kemungkinan kenaikan kadar sehingga akhir tahun ini, USD akan meningkat dalam pasaran, dan juga indeks saham Amerika.

Janet Yellen berulang kali mengatakan bahawa kenaikan kadar faedah akan menunjukkan kestabilan ekonomi Amerika, yang merupakan faktor positif bagi indeks saham.

Pada 16:30 - penting petunjuk makro-ekonomi di Amerika Syarikat, termasuk indeks harga pengguna bagi Oktober, indeks aktiviti perniagaan dalam sektor pembuatan dari Persekutuan Philadelphia pada bulan November, serta bilangan permohonan pengangguran awal selama seminggu.

S & P500: pelabur menjual saham daripada bank-bank dan syarikat-syarikat industri. Analisis fundamental untuk 17/11/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas