Pada masa yang apabila Rizab Persekutuan AS mungkin menaikkan kadar faedah dalam masa terdekat, ECB terus berpegang kepada dasar monetari lembut. Seorang anggota yang mengawal Majlis ECB Ignazio Visco berkata inflasi di zon Euro terus menyebabkan kebimbangan dan ECB akan meneruskan dasar monetari lembut sehingga perubahan kepada syarat-syarat yang sedia ada.

Wakil lain kanan ECB, Benoit Coeure, yang merupakan salah seorang daripada enam orang anggota Lembaga ECB, berkata semalam semasa perbincangan di meja bulat di Jerman bahawa Bank Pusat Eropah tidak akan mengurangkan program pembelian bon dalam jumlah 1.7 trilion euro, inflasi panjang masih rendah.

Dalam ucapannya semalam beliau Presiden ECB, Mario Draghi telah berkata bahawa kadar faedah di zon Euro akan dinaikkan apabila kadar pertumbuhan ekonomi mempercepatkan, dan kenaikan inflasi. Kadar faedah yang rendah adalah akibat pertumbuhan ekonomi yang lemah dan inflasi yang rendah di dunia.

Kadar faedah tunjang ECB (pembiayaan semula kadar bagi bank perdagangan) adalah pada tahap -0.4%. ECB telah menurunkan kadar daripada 4.25% pada tahun 2008 kepada tahap semasa yang rendah rekod.

Di samping itu, ECB meneruskan program QE di zon Euro, membeli aset Eropah secara bulanan dalam jumlah 80 bilion euro (88 bilion USD). Sementara itu, langkah-langkah ini tidak membawa peningkatan statistik makro-ekonomi, atau kenaikan inflasi. Itulah sebabnya ia adalah mungkin bahawa ECB akan mengumumkan perubahan dalam program ini, yang adalah disebabkan untuk melengkapkan pada bulan Mac 2017. Jangkaan seperti ini memeberikan tekanan kepada Euro.

Pada masa inflasi di zon Euro adalah pada tahap 0.5%, jauh lebih rendah daripada tahap sasaran 2%. Kebanyakan ahli ekonomi menjangkakan bahawa Bank Negara Malaysia akan memanjangkan program untuk sekurang-kurangnya enam bulan. mesyuarat ECB akan datang akan diadakan pada 8 Disember dan ia dijangka bahawa pada mesyuarat ini masa depan program pembelian bon akan diputuskan.

Perbezaan dalam dasar-dasar kewangan ECB dan Persekutuan AS adalah pemacu utama pasangan EUR / USD. Menurut ramai pakar ekonomi, selepas yang betul ke atas, pasangan EUR / USD akan terus menurun ke tahap 1.0500.EUR / USD: inflasi di Eurozone punca kebimbangan. Analisis fundamental untuk 22/11/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas