Walaupun agensi penarafan ‘S & P Global Ratings’ menurunkan penarafan Australia pada pertengahan tahun ini, pelabur terus membeli aset Australia menguntungkan dan mata wang Australia. negara boleh kehilangan penarafan kedaulatan AAA, jika Parlimen enggan daripada pelan pembinaan semula untuk bajet.

Walaupun beberapa siri penurunan baru-baru ini, kadar faedah Australia, iaitu pada tahap 1.5%, adalah salah satu yang tertinggi di dunia di kalangan negara-negara dengan ekonomi maju. Fakta ini memaksa pelabur untuk membeli dolar Australia, kerana dagangan ini menanggung berisiko rendah dan membawa keuntungan yang stabil.

Pasangan AUD / USD telah menurun dengan ketara hanya selepas pilihan raya AS pada 8 November selepas.

Kenaikan USD pada jangkaan bahawa Presiden Donald Trump akan meningkatkan perbelanjaan bajet dan mengurangkan cukai, bagi merangsang inflasi dan pertumbuhan ekonomi di negara ini. Peserta pasaran memberi tumpuan kepada masa depan kadar faedah AS. Kebanyakan pelabur menjangkakan bahawa kadar faedah utama akan dinaikkan bulan depan. Menurut niaga hadapan pada kadar Fed, pelabur menilai kebarangkalian dasar monetari yang lebih ketat pada Disember pada 94%. Dan ini adalah faktor yang sangat kuat yang menyumbang kepada pengukuhan besar-besaran USD dalam pasaran pertukaran asing.

Presiden Trump juga menyokong penghapusan sekatan ke atas pengeluaran tenaga di Amerika Syarikat. Ia juga akan mencetuskan penurunan harga komoditi, termasuk minyak dan arang batu, yang merupakan perkara utama komoditi eksport Australia.

mata wang komoditi, termasuk dolar Australia berada di bawah tekanan apabila harga komoditi turun. Rabu lalu, bijih besi harga mendadak (salah satu perkara utama komoditi eksport Australia) terhempas di bursa komoditi itu di China, yang mempunyai kesan negatif yang kuat pada pasangan AUD. Niaga hadapan untuk bijih besi jatuh hari itu sebanyak 6.5% kepada 577 yuan (83,95 USD) setiap tan, yang diikuti selepas penurunan sebelumnya sebanyak 6%.

Walau bagaimanapun, hari ini, pasangan AUD / USD adalah semakin meningkat untuk sesi ketiga berturut-turut.

Semalam, AUD mendapat sokongan daripada ucapan Timbalan Gabenor Rizab Bank Australia Christopher Kent.

Encik Kent berkata bahawa RBA percaya bahawa penurunan dalam pelaburan untuk sektor perlombongan Australia telah mencapai 80%, dan syarat-syarat perdagangan kini perlu meningkatkan. ucapan Kent yang dibuat pelabur percaya bahawa RBA akan mengekalkan kadar tidak berubah pada 1.5% pada tahun 2017, yang akan menyokong dolar Australia. Jika penurunan harga komoditi (minyak, gas, arang batu dan bijih besi) terus dan juga naik dalam USD, pasangan AUD / USD tidak lama lagi akan meneruskan penurunan.

Hari ini, peserta pasaran akan menunggu data makro-ekonomi US penting. Pada 16:30 (GMT + 3) - data mingguan pada jumlah permintaan utama untuk faedah pengangguran akan dikeluarkan. ramalan 250 000, nilai sebelumnya 235 000 dan pesanan barangan tahan lama di Amerika Syarikat pada bulan Oktober.

Pada 17:45 GMT - Markit PMI dalam sektor pembuatan AS pada bulan November.

Pada jam 18:00 - Jualan rumah di Amerika Syarikat pada bulan Oktober.

Pada 21:00 - Minit mesyuarat terakhir FOMC.

Esok adalah hari cuti di Amerika Syarikat. pasaran AS akan ditutup.AUD / USD: AUD menerima sokongan. Analisis fundamental untuk 23/11/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas