Hari ini merupakan Hari Kesyukuran di Amerika Syarikat dan esok akan ada hari dagangan yang singkat bukannya Jumaat; itulah sebabnya perkhidmatan medan minyak syarikat Baker Hughes mengeluarkan laporan mengenai bilangan pelantar penggerudian aktif di Amerika Syarikat hari ini. Ia dikenali bahawa bilangan pelantar aktif telah berkembang lagi minggu lalu sehingga 474 unit. Bilangan pelantar aktif di Amerika Syarikat telah meningkat bagi bulan ketiga berturut-turut. Perhatikan, bahawa ia merupakan petunjuk penting yang mempunyai kesan negatif ke atas harga minyak.

Traders diabaikan data semalam yang dikeluarkan oleh Jabatan Tenaga Amerika Syarikat pada pengurangan stok perdagangan minyak di Amerika Syarikat oleh 1.255.000 tong pada tanggal 12-18 November. Semalam, niaga hadapan minyak mentah Brent jatuh sebanyak 0.3% kepada 48.95 setong. tempat harga minyak mentah Brent juga menurun sedikit pada awal sesi Eropah hari ini. Kini, ia adalah pada tahap 49.00 setong.

kenyataan baru-baru oleh wakil-wakil Iran dan Iraq membawa kepada kenaikan harga minyak kepada $ 50 setong. Menteri minyak Iraq Jabbar al-Luaibi telah berkata bahawa Iraq bersedia untuk bekerjasama dengan OPEC dan memotong pengeluaran. Ramai penganalisis percaya bahawa jika Iran dan Iraq menyertai perjanjian OPEC untuk mengurangkan pengeluaran minyak, ia boleh menyebabkan kekurangan bekalan minyak di pasaran minyak.

Peserta pasaran menunggu hasil mesyuarat OPEC pada 30 November untuk melihat jika perjanjian untuk mengurangkan pengeluaran minyak akan dicapai atau tidak. Kerana walaupun kenyataan yang dibuat oleh Menteri Minyak Iraq terdapat beberapa keraguan bahawa perjanjian itu boleh dicapai atau dilaksanakan.

Ramai peserta pasaran adalah ragu-ragu mengenai persetujuan OPEC untuk mengurangkan pengeluaran minyak. Tetapi, jika perjanjian itu ditandatangani, tidak ada jaminan bahawa ahli-ahli OPEC akan memenuhi tanggungjawab mereka.

Peningkatan USD menghalang pertumbuhan harga minyak. Minit mesyuarat FOMC pada bulan November, yang telah dibebaskan pada hari Rabu, menunjukkan bahawa pengawal selia hampir tidak menukar rancangan dasar monetari. Menurut niaga hadapan untuk kadar Fed, kebarangkalian dasar monetari yang lebih ketat pada Disember adalah 94%.

Harga minyak kekal di bawah tekanan, walaupun kenaikan baru-baru ini kepada tahap 50.00 disebabkan oleh kenaikan dalam USD dan lebihan sedia ada bekalan minyak di dunia.Brent: pengurangan inventori minyak dalam USD di tengah-tengah kenaikan dalam USD. Analisis fundamental untuk 24/11/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas