Menurut minit pemimpin mesyuarat FOMC sistem Persekutuan percaya bahawa kenaikan kadar faedah boleh berlaku dalam masa yang terdekat, dengan syarat bahawa statistik ekonomi akan menunjukkan peningkatan dalam ekonomi Amerika Syarikat.

Sebahagian daripada ahli-ahli Persekutuan berfikir bahawa kenaikan kadar itu boleh dilakukan pada mesyuarat akan datang.

Jangkaan kenaikan kadar pada bulan Disember telah meningkat kerana data ekonomi yang positif dan juga rancangan Presiden Amerika Syarikat untuk mengurangkan cukai dan meningkatkan perbelanjaan awam. Sebelum penerbitan minit pada hari Rabu, niaga hadapan bagi kadar faedah Fed menunjukkan 98% kebarangkalian kenaikan kadar pada bulan Disember. Hari ini kebarangkalian ini adalah dianggarkan sebanyak 94%.

Persekutuan telah menaikkan kadar faedah daripada dana Persekutuan dari sifar hingga 0.25% -0.50% Disember lalu.

Data ekonomi yang dikeluarkan selepas mesyuarat FOMC pada bulan November adalah kuat dan indeks bagi kadar pekerjaan, jualan runcit dan pasaran perumahan telah menunjukkan peningkatan dalam ekonomi Amerika Syarikat. Pada hari Rabu, Jabatan Perdagangan AS mengeluarkan data yang menunjukkan bahawa pesanan barangan tahan lama di Amerika Syarikat meningkat kepada paras tertinggi tahunan pada bulan Oktober. Pesanan barangan tahan lama telah berkembang sebanyak 4.8% pada bulan Oktober.

Pada hari Rabu indeks Wall Street Journal telah meningkat sebanyak 0.6% kepada 91.87, yang merupakan paras tertinggi sejak 3 Disember 2002. Sentimen pengguna di Amerika Syarikat juga telah bertambah baik pada bulan November.

kemenangan Trump pada pilihan raya mencetuskan kenaikan indeks saham, bon dan USD. Ia juga telah berubah dengan ketara prospek dasar pengawalseliaan fiskal, perdagangan dan.

Pelan yang dicadangkan oleh Donald Trump untuk mengurangkan cukai dan meningkatkan perbelanjaan awam boleh membawa kepada inflasi, yang boleh mewujudkan keadaan untuk lagi kenaikan kadar faedah oleh Persekutuan.

Kenaikan kadar biasanya menyebabkan penurunan dalam harga emas, kerana emas tidak membawa pendapatan faedah, dan tidak boleh bersaing dengan aset menjana pendapatan ini, seperti bon kerajaan.

selera risiko dan pengeluaran dana daripada aset selamat pelabur telah membawa kepada peningkatan yang ketara dalam USD dan penjualan emas.

Jangkaan kenaikan kadar faedah mencetuskan penurunan dalam harga emas walaupun ketidakstabilan politik dan ekonomi global yang berterusan.XAU / USD: peningkatan kadar faedah mungkin dilakukan pada mesyuarat akan datang Fed AS. Analisis fundamental untuk 24/11/2016




Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.



Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas