Sebaliknya dengan kenaikan rekod indeks Amerika, indeks saham Eropah pada bulan November tidak menunjukkan peningkatan yang pesat. Kemenangan Donald Trump dalam pilihan raya telah menyebabkan peningkatan yang ketara dalam pasaran saham AS, bon dan USD, disebabkan oleh jangkaan perubahan besar kepada dasar pengawalseliaan fiskal, perdagangan dan. selera risiko dan pengeluaran dana daripada aset selamat meningkatkan pelabur telah membawa kepada peningkatan pesat dalam USD dan indeks AS. Peningkatan yang paling ketara telah ditunjukkan di dalam saham syarikat-syarikat kewangan AS.

The FTSE100 indeks bursa saham London, yang telah semakin berkembang selepas Brexit referendum diadakan akhir bulan Jun, mula merosot bulan ini dan boleh menutup bulan ini "dalam merah".

Menurut data awal yang dikeluarkan akhir Oktober, KDNK British pada S3 adalah pada tahap 0.5% berbanding ramalan + 0.3% .Pada KDNK segi asas tahunan pada Q3 adalah pada tahap 2.3% berbanding ramalan 2.1%. Ini bermakna bahawa ekonomi British terus trend positif dan petunjuk ekonomi pada S3 adalah konsisten dengan kadar purata empat suku sebelumnya. Negara KDNK adalah 8.2% lebih tinggi daripada tahap pertumbuhan tertinggi dicatatkan sebelum krisis kewangan global.

Ekonomi British telah berjaya ditunggang daripada ribut selepas Brexit; Walau bagaimanapun, ia masih mungkin bahawa pertumbuhan ekonomi di UK akan melambatkan berbanding 6 bulan pertama tahun ini.

Pada 00:30 (GMT + 3) hari ini perhatian peniaga akan tertarik kepada KDNK British pada S3 (anggaran kedua). UK mempunyai pertumbuhan KDNK yang tertinggi di kalangan negara-negara dengan ekonomi maju. Ia dijangka bahawa data KDNK akan bertepatan dengan KDNK awal.

Salah satu komponen utama ekonomi UK adalah sektor kewangan, yang berada di bawah tekanan yang besar di tengah-tengah langkah itu akan datang daripada syarikat-syarikat kewangan Eropah dari London dan pengurangan transaksi kewangan.

Menurut Bank England, keputusan pertumbuhan KDNK dan pasaran buruh tidak mencukupi, yang memaksa Bank England untuk mempertimbangkan kemungkinan kadar faedah penurunan, yang akan meletakkan tekanan yang besar ke atas pound, tetapi but kenaikan FTSE100 indeks.

Oleh itu, statistik makro-ekonomi dan data KDNK akan mempunyai pengaruh yang besar ke atas pergerakan seterusnya dalam pound British dan pasaran saham.

Makro-ekonomi baru-baru statistik British adalah positif, yang meningkatkan jangkaan data positif kepada KDNK pada S3. Ia menjadi terkenal minggu lepas, bahawa jualan runcit di UK telah meningkat sebanyak 1.9% pada bulan Oktober berbanding ramalan + 0.4% dan 7.4% berbanding ramalan + 5.3% pada asas tahunan. Pasangan GBP / USD naik di atas 1.2500 pada berita ini. Indeks FTSE100 kini berhampiran tahap 6840,0.

Walaupun penurunan pada bulan November, momentum positif dalam indeks FTSE100 berterusan dan kenaikan boleh meneruskan. Banyak yang akan bergantung kepada data makro-ekonomi British dan keputusan Bank England.

FTSE100: indeks boleh menutup bulan di
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas