USD telah menurun sejak pembukaan hari dagangan hari ini dan pada awal sesi Eropah selepas kenaikan kukuh disebabkan oleh kemenangan Donald Trump dan jangkaan kenaikan kadar di Amerika Syarikat.

Peningkatan USD itu juga disebabkan oleh jangkaan bahawa Donald Trump akan meningkatkan perbelanjaan awam dan mengurangkan cukai, yang akan meningkatkan inflasi dan pertumbuhan ekonomi di negara ini.

Peserta pasaran menilai kemungkinan kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat Kebanyakan pelabur menjangkakan bahawa kadar faedah akan dinaikkan dalam mesyuarat Persekutuan pada Disember 13-14.

Menurut pasaran niaga hadapan untuk kadar persekutuan itu, kebarangkalian dasar monetari yang lebih ketat pada Disember adalah 95%. Trump menyokong mengangkat sekatan ke atas pengeluaran minyak di Amerika Syarikat, yang akan mencetuskan kejatuhan seterusnya dalam harga komoditi, termasuk minyak, yang merupakan komoditi eksport utama Kanada.

Ketidakpastian mengenai hasil satu mesyuarat pengeksport terbesar minyak pada 30 November juga telah membawa kepada penurunan mendadak harga minyak dan peningkatan dalam turun naik dalam pasaran pertukaran asing pada akhir minggu lepas.

Perjanjian untuk mengurangkan pengeluaran minyak tidak boleh dicapai. Media massa telah melaporkan bahawa Arab Saudi tidak akan mengambil bahagian dalam mesyuarat OPEC dijadualkan pada Isnin.

Penurunan besar-besaran dalam USD yang disebabkan oleh pengambilan untung yang disebabkan penurunan dalam pasangan USD / CAD pada Isnin.

Ia mungkin bahawa jangkaan kenaikan kadar pada bulan Disember telah dimasukkan dalam harga, dan USD sedang menjalani pembetulan menurun selepas tiga minggu pertumbuhan. Hari ini pada 17:00 (GMT + 3) Mario Draghi akan memberikan ucapan; di 18:30 – Persekutuan Dallas akan melepaskan indeks aktiviti perniagaan dalam sektor pembuatan untuk November. Turun naik akan naik dalam pasaran pertukaran asing.USD / CAD: pelabur mengambil keuntungan. Analisis fundamental untuk 28/11/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas