Hari ini pada 17:00 (GMT + 3) - ECB Presiden Mario Draghi akan menyampaikan ucapan di Parlimen Eropah. Ia dijangka bahawa Mario Draghi akan menggariskan prospek dasar monetari sebelum mesyuarat Bank, yang dijadualkan pada 8 Disember.

Walaupun Persekutuan AS merancang untuk meningkatkan kadar faedah, ECB nampaknya terus berpegang kepada dasar monetari lembut.

Kenyataan baru-baru ini oleh wakil-wakil ECB menunjukkan bahawa Bank merancang untuk meneruskan program pembelian aset, yang kini berjumlah 80 bilion euro (88 bilion USD).

Minggu lalu, Benoit Coeure, yang merupakan salah satu daripada enam ahli Lembaga Eksekutif ECB berkata, Bank Pusat Eropah tidak akan meninggalkan pembelian aset program. Walaupun segala usaha Bank, inflasi di zon Euro adalah hampir sifar, iaitu di bawah paras sasaran 2%. Kebanyakan ahli ekonomi menjangkakan bahawa Bank Negara Malaysia akan memanjangkan program ini, sekurang-kurangnya selama enam bulan.

Terdahulu, Mario Draghi berkata kadar faedah di zon Euro akan dinaikkan, apabila pertumbuhan ekonomi dan inflasi akan meningkat. Sementara itu, ECB menghadapi ancaman deflasi.

Dan salah satu alat untuk membendung inflasi adalah untuk mengembangkan program QE di zon euro dan menurunkan kadar faedah utama.

Kadar faedah utama (pembiayaan semula kadar bagi bank perdagangan) kini pada tahap -0.4%.

Perbezaan dalam dasar-dasar kewangan ECB dan Persekutuan AS adalah pemacu utama EUR / USD. Pasangan EUR / USD akan terus merosot.EUR / USD: Euro di bawah tekanan. Analisis fundamental untuk 28/11/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas