Pada hari Isnin, Pertubuhan bagi Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD) telah mengeluarkan Outlook positif bagi ekonomi New Zealand. Menurut ramalan organisasi ini, KDNK negara pada 2016 akan berkembang sebanyak 3.5%, pada tahun 2017 - 3.4% dan pada tahun 2018 - 2.6%. ramalan positif untuk pertumbuhan ekonomi negara kecil dengan sektor pertanian yang dibangunkan telah menyokong dolar New Zealand.

Pada awal sesi Eropah pasangan NZD / USD didagangkan menentang pasangan utama di mana USD yang dikuasai.

Menteri Kewangan New Zealand Bill English berkata ramalan ekonomi bagi tempoh enam bulan akan datang menunjukkan bahawa ekonomi New Zealand terus menjadi lebih awal berbanding dengan ekonomi negara-negara yang paling maju. ekonomi New Zealand adalah salah satu ekonomi yang paling pesat berkembang di dunia.

Walau bagaimanapun, prospek bagi NZD pada tahun 2017 adalah negatif.

Merapatkan jurang antara kadar faedah di Amerika Syarikat dan New Zealand dan kelembapan selanjutnya dalam pertumbuhan ekonomi China, dan juga ketidakpastian mengenai tingkah laku harga komoditi yang boleh membawa kepada penurunan dalam pasangan NZD / USD dalam jangka pendek dan pada tahun 2017.

Kelembapan dalam pasaran perumahan di New Zealand dan penurunan harga perumahan boleh memaksa RBNZ untuk meneruskan penurunan dalam kadar di New Zealand dan jurang mengecil pada kadar faedah di Amerika Syarikat dan New Zealand akan mengurangkan daya tarikan di New Zealand mata wang terhadap USD. Sementara itu, statistik ekonomi yang kukuh antara New Zealand dan kenaikan harga dunia serbuk susu dan produk tenusu yang lain mempunyai kesan positif ke atas mata wang New Zealand.

Peserta pasaran sedang menunggu laporan kestabilan kewangan Rizab Bank New Zealand, yang mungkin menimbulkan kebimbangan mengenai ketidakstabilan potensi dalam pasaran perumahan. Laporan itu akan diterbitkan semalam di 23:00 (GMT + 3).

NZD / USD: ramalan positif untuk ekonomi New Zealand telah menyokong mata wang negara. Analisis fundamental untuk 29/11/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas