Perhatian hari ini untuk pasaran minyak dan seluruh pasaran kewangan yang memberi tumpuan kepada mesyuarat OPEC di Vienna.

Kenyataan yang bercanggah semalam oleh wakil-wakil OPEC telah menyebabkan kenaikan dalam turun naik dalam pasaran minyak dan meningkatkan keraguan tentang mencapai perjanjian berjaya oleh OPEC. Fakta ini membawa kepada penurunan harga minyak pada Selasa.

Jika Arab Saudi cuba untuk mencari cara-cara untuk mencapai persetujuan, Iran boleh menjelaskan kedudukannya hanya pada mesyuarat itu. Arab Saudi berkeras untuk mengehadkan pengeluaran minyak di Iran kepada 3.7 juta tong sehari, manakala di Tehran mahu meninggalkan pengeluaran di 3.97 juta tong sehari.

Pada hari Selasa harga minyak turun kepada paras terendah 2 minggu. Semalam, harga spot minyak mentah Brent jatuh kepada 45.90. Niaga hadapan bagi Brent jatuh sebanyak 1.86 USD, atau 3.9%, untuk 46.38 USD setong.

Mesyuarat OPEC akan bermula pada jam 14:00 (GMT + 3) hari ini.

Pada awal sesi Eropah pada Rabu, harga spot minyak mentah Brent adalah berhampiran tahap $ 47.80 setong. Sekarang, pergerakan harga akan bergantung kepada hasil mesyuarat OPEC hari ini. Ia dijangka bahawa kartel akan bersetuju untuk menghadkan pengeluaran untuk 32.5-33.0 juta tong sehari.

Ramai peserta pasaran yang ragu-ragu mengenai perjanjian OPEC untuk mengurangkan pengeluaran minyak. Kerana walaupun perjanjian itu ditandatangani, tidak ada jaminan bahawa ahli-ahli OPEC akan memenuhi tanggungjawab mereka.

Walau bagaimanapun, hari ini, seperti faktor asas yang kuat sebagai perjanjian untuk mengehadkan pengeluaran minyak akan menjadi pemacu utama menentukan arah pergerakan harga minyak.

Jabatan Tenaga Amerika Syarikat akan mengeluarkan laporan mingguan di rizab minyak di 18:30 (GMT + 3).

Data ini juga boleh menyebabkan turun naik dalam pasaran minyak.Brent: Jangkaan dari keputusan mesyuarat OPEC. Analisis fundamental untuk 30/11/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas