Hari ini pada 13:00 (GMT + 3) Harga awal pengguna (CPI) di zon Euro bagi bulan November akan menjadi terkenal. CPI adalah petunjuk utama inflasi dan mempunyai kesan yang kuat kepada harga Euro. Menurut ramalan, CPI akan meningkat sebanyak 0.6% pada asas tahunan. ECB akan meneruskan program QE di Zon Eropah, pembelian aset Eropah dalam jumlah 80 bilion euro (88 bilion USD). Walau bagaimanapun, program ini belum lagi membawa kepada peningkatan penunjuk makro-ekonomi dan peningkatan dalam inflasi.

Kadar inflasi semasa dalam zon Euro sedikit di bawah paras sasaran 2%. Kebanyakan ahli ekonomi menjangkakan bahawa Bank Pusat Eropah akan memanjangkan program untuk sekurang-kurangnya enam bulan. Mereka juga percaya bahawa ECB boleh mengumumkan perubahan kepada program ini, yang adalah disebabkan siap sepenuhnya pada Mac 2017, pada mesyuarat akan datang pada 8 Disember.

Pada 15:30 hari ini, Presiden ECB, Mario Draghi akan memberikan ucapan. Turun naik dalam Euro dan indeks Eropah mungkin naik mendadak.

Pada awal sesi Amerika US statistik makro-ekonomi akan dikeluarkan. Turun naik dalam pasaran boleh menjadi sangat tinggi memandangkan peristiwa hari ini.

Perbezaan dalam dasar kewangan ECB dan Rizab Persekutuan AS akan menjadi pemacu utama pergerakan dalam EUR / USD, sekurang-kurangnya sehingga mesyuarat persekutuan pada 13-14 Disember. Walau bagaimanapun, sesetengah ahli ekonomi percaya bahawa pasangan EUR / USD akan terus menjunam ke arah pariti Euro dengan USD.EUR / USD: CPI di zon Euro. Analisis fundamental untuk 30/11/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas