Di tengah-tengah kenaikan mendadak USD selepas keputusan pengeluar minyak utama untuk mengurangkan pengeluaran minyak, pasangan NZD / USD mendadak turun. Perjanjian negara-negara OPEC telah dicapai buat kali pertama sejak 2008. Pengeluaran minyak akan dikurangkan kepada 1.2 juta tong sehari. peserta pasaran percaya bahawa kenaikan harga minyak menyokong USD. Semalam Statistik Kami positif dikeluarkan, yang juga disokong USD. Laporan ADP dan Chicago PMI adalah lebih baik daripada yang dijangkakan. perbelanjaan peribadi di Amerika Syarikat juga telah berkembang sebanyak 0.6% berbanding ramalan 0.4%.

Pada masa yang sama, statistik New Zealand 'dikeluarkan pada hari Khamis adalah lemah. Jualan telah menurun sebanyak 1.8% pada Q3 terhadap Q2 Menurut agensi statistik New Zealand, jualan telah merosot dalam empat daripada lima pihak. Harga eksport telah menurun sebanyak 2.8% pada Q3 terutamanya kerana penurunan dalam harga diari dan daging.

USD bermula bulan baru pada zon negatif. Ia mungkin bahawa kenaikan kadar faedah yang telah dimasukkan ke dalam harga USD Sekarang peserta pasaran sedang menunggu untuk data pada pasaran buruh AS, termasuk “non-farm payroll’. ramalan 175 000, iaitu sebanyak 14 000 lebih daripada pada bulan Oktober. Serta kadar pengangguran dan purata gaji setiap jam.

Presiden Bank Rizab Persekutuan berkata pada hari Rabu bahawa kenaikan kadar faedah akan menjadi langkah yang munasabah menyediakan pertumbuhan ekonomi. Jika langkah-langkah yang sewajarnya tidak diambil tidak lama lagi, risiko untuk kestabilan makro-ekonomi dan kewangan akan meningkat.

Hari ini, USD sedang menjalani pembetulan ke bawah. berita yang dikeluarkan Cina mata wang sokongan hari ini positif rantau Asia termasuk NZD. China adalah rakan ekonomi terbesar New Zealand dan pembeli bahan mentah termasuk produk pertanian.

Walau bagaimanapun prospek untuk NZD pada 2017 adalah negatif. Merapatkan jurang antara kadar faedah Amerika Syarikat dan New Zealand, kelembapan ekonomi China dan ketidaktentuan harga komoditi yang boleh menyebabkan penurunan dalam pasangan NZD / USD dalam masa terdekat dan pada tahun 2017.

Sementara itu kenaikan harga susu tepung, dan produk tenusu yang lain mempunyai kesan positif ke atas NZD itu.NZD / USD: USD telah berkembang di tengah-tengah keputusan OPEC untuk mengurangkan pengeluaran minyak. Analisis fundamental untuk 2016/01/12
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas