Semalam, harga minyak mentah Brent telah berkembang melebihi 52 USD setong selepas berita bahawa negara-negara OPEC telah mencapai persetujuan untuk mengurangkan pengeluaran minyak sebanyak 1.2 juta tong, iaitu 1% daripada dunia yang jumlah pengeluaran minyak.

Perjanjian itu telah menjadi percubaan pertama yang berjaya untuk mengurangkan pengeluaran minyak sejak 2008 dan membawa kepada kenaikan harga minyak lebih 10% pada hari Rabu. Arab Saudi, salah satu daripada ahli-ahli yang paling berpengaruh daripada kartel itu, ketara akan mengurangkan pengeluaran minyak.

Pasaran niaga hadapan bulan Februari untuk minyak mentah Brent telah meningkat sebanyak 0.72%, sehingga 52.91 USD setong, yang merupakan tahap tertinggi dalam 5 minggu. Semalam, tempat-harga Brent telah mencapai tahap 52.30 USD setong; hari ini harga mencapai paras tertinggi baru 52.45. Walaupun pada awal sesi Eropah pelabur mula mengambil keuntungan harga masih di atas 51.10 (paras tertinggi Julai dan Ogos).

Persoalan utama sekarang jika ahli-ahli kartel akan memenuhi syarat-syarat perjanjian itu, kerana tidak ada kes di hadapan apabila ahli-ahli kartel melanggar beberapa perjanjian.

Bagaimanapun, perjanjian untuk mengurangkan pengeluaran minyak akan menjadi pemacu utama pergerakan harga minyak. Sementara itu lebihan bekalan minyak berterusan. Bilangan pelantar penggerudian aktif di Amerika Syarikat semakin meningkat dan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump berjanji untuk mengangkat sekatan untuk pengeluaran minyak di Amerika Syarikat. Ada kemungkinan bahawa perjanjian semalam akan 'dipinda' dan tidak lama lagi harga minyak mentah Brent akan kembali di bawah 50.00 USD setong dan terus merosot.Brent: keputusan OPEC. Analisis fundamental untuk 1/12/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas