Walaupun laporan daripada American Petroleum Institute (API) yang dikeluarkan malam tadi, menunjukkan penurunan dalam rizab minyak AS, harga minyak pun turun. Minggu lepas rizab minyak AS menurunsebanyak 2.2 juta tong. Pada masa yang sama, saham petrol meningkat sebanyak 0.83 juta tong dan inventori sulingan - sebanyak 4 juta tong.

Sebelum itu, harga minyak meningkat dengan mendadak semasa keputusan OPEC untuk mengurangkan pengeluaran minyak sebanyak 1.2 juta tong, bersamaan 1% daripada pengeluaran minyak dunia. Perjanjian itu telah menjadi cubaan pertama yang berjaya untuk mengurangkan pengeluaran minyak sejak 2008 dan telah membawa kepada kenaikan harga minyak sebanyak lebih daripada 15% minggu lepas. Minggu ini, harga spot minyak mentah Brent telah mencapai tahap USD 55.10 setong. Bagaimanapun, harga minyak mula turun. Pasaran Niaga hadapan minyak jatuh dari paras tertinggi tahunan kerana pengambilan untung oleh pedagang. Pasaran Niaga hadapan bagi petrol turun sebanyak 1.4% kepada USD 1.5359 segelen, manakala bagi niaga hadapan minyak diesel jatuh sebanyak 1.2% kepada USD 1.6379 segelen. Peserta pasaran amat mengambil berat apabila ahli kartel berkenaan akan meningkatkan pengeluaran minyak sekurang-kurangnya sehingga hari apabila perjanjian itu akan mula berkuat kuasa. Arab Saudi mungkin akan menunggu sehingga bulan Januari dan kemudian pengeluaran minyak dikurangkan untuk menurunkan tahap musim sejuk. Pengeluaran minyak di kelab-kelab negara OPEC anda telah berkembang paras tertinggi rekod baru pada bulan November. Arab Saudi telah menurunkan harga untuk pengguna Asia Januari sebagai sebahagian daripada strategi untuk mengekalkan bahagian pasarannya. Pada hari Sabtu, mesyuarat ahli OPEC bersama kelab negara luar kartel itu akan berlaku. Rusia akan mengemukakan 'Mengambil bahagian dalam mesyuarat ini. Ia seolah-olah bahawa OPEC menjangkakan bahawa kelab negara lain akan mengurangkan pengeluaran minyak sebanyak 600 juta tong sehari.

Jika ini tidak berlaku, harga minyak akan turun. Jika perjanjian Antara OPEC dan kelab negara lain dicapai, harga minyak akan mula berkembang.

Hari ini pada 18:30 (GMT + 3) Jabatan Tenaga Amerika Syarikat akan mengeluarkan laporan mingguan mengenai produk minyak dan minyak stok di kedai-kedai di Amerika Syarikat. Ia dijangka bahawa inventori minyak akan berkurangan sebanyak 1.132 juta tong. Penurunan harga minyak stok minyak biasanya akan menyokong.

Walau bagaimanapun, perjanjian untuk mengehadkan pengeluaran minyak adalah pemacu utama perubahan ke dalam harga minyak. Lebihan bekalan atas permintaan berterusan. Bilangan pelantar penggerudian aktif di Amerika Syarikat adalah peningkatan yang semakin meningkat, dan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump merancang untuk mengangkat sekatan ke atas pengeluaran tenaga.

Perjanjian untuk mengurangkan pengeluaran oleh OPEC Mei Mencapai ketinggian bawah ancaman ini disebabkan persaingan peningkatan yang semakin meningkat bagi bahagian pasaran.

Brent: Apakah keputusan mesyuarat antara OPEC dan Negara-negara di luar kartel? Analisis fundamental untuk 07/12/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas