Menurut data yang dikeluarkan oleh Statistik Biro Negara Swiss semalam, indeks harga pengguna jatuh sebanyak 0.2% pada bulan November (0.3% pada setiap tahun). Mengikut ahli ekonomi, penurunan indeks harga pengguna adalah disebabkan oleh penurunan harga dalam sektor perkhidmatan, termasuk harga yang lebih rendah untuk pakej pelancongan dan hotel. Harga pengguna di Switzerland telah merosot dalam tempoh dua tahun yang lepas. Harga barang-barang yang diimport telah menurun sebanyak 1.5% pada bulan November. Oleh itu, terus Deflasi di Switzerland.

Walaupun mengalmi tekanan, SNB mempunyai hak untuk campur tangan dalam pasaran dan menjual Swiss franc, cuba untuk mengawal meningkat sebelum pemilihan Presiden Amerika Syarikat dan peningkatan minat pelabur kepada Peti Deposit Keselamatan aset dalam tempoh ini. Kita boleh menilai tentang langkah ini oleh data rizab mata wang asing daripada NBS, yang telah berkembang sebanyak lebih Franc 648 bilion pada bulan November, yang boleh dengan 18 bilion lebih pada bulan Oktober ini.

Usaha-usaha daripada Bank Negara Swiss mengurangkan harga franc, termasuk negatif deposit kadar dan pertukaran asing campur tangan bertujuan untuk menyokong ekonomi negara dan pengeluar barangan eksport.

Menurut data yang dikeluarkan sebelum ini, lebihan dagangan sebanyak Switzerland menurun Swiss franc 1.696 bilion pada bulan Oktober untuk Franc 2.678 bilion berbanding 4.374 bilion pada bulan September. Eksport dari negara telah berkurangan, manakala import telah berkembang sebanyak Franc 0.71 bilion.

SNB yang tradisional percaya bahawa, franc adalah terlebih nilai. Dan fakta ini memaksa SNB untuk meneruskan dasar monetari yang lebih lembut di negara ini, yang memegang deposit kadar di wilayah yang negatif.

SNB dalam mesyuarat berikutnya akan diadakan pada 15 Disember, dengan serta-merta selepas Mesyuarat dua hari Persekutuan AS.

Pelabur akan menjangkakan bahawa pelan Presiden AS Donald Trump untuk meningkatkan perbelanjaan awam dan untuk mengurangkan cukai yang akan menyokong pertumbuhan ekonomi di Amerika Syarikat. Ianya berkemungkinan bahawa persekutuan akan menaikkan kadar faedah pada Mesyuarat terakhir Disember 13-14. Walau bagaimanapun, ia kelihatan bahawa para pelabur mempunyai sudah memasukkan kenaikan kadar ke dalam harga USD. Ini bermakna bahawa USD tidak akan meningkat dengan ketara jika persekutuan mengambil apa-apa keputusan.

Selepas Mesyuarat Persekutuan akan melepaskan unjuran disemak untuk kadar faedah dan petunjuk ekonomi untuk tempoh beberapa tahun akan datang. Menurut Persekutuan ramalan yang dibuat pada bulan September, ia telah dijangka bahawa kadar faedah akan dilakukan oleh satu perempat daripada peratusan pada tahun 2017, dan tiga kali di 2018 dan 2019. Sekarang, ia akan menjadi sukar bagi Persekutuan untuk membuat ramalan apa-apa kerana ketidakpastian tentang dasar ekonomi masa depan.USD/CHF: Peningkatan dalam USD boleh menggantung.  Analisa Fundamental, 07/12/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas