Semalam, Bank Pusat EROPAH mengekalkan kadar faedah utama pada tahap yang sebelumnya (kunci pembiayaan semula kadar 0.0%, kadar simpanan adalah-0.40% dan pinjaman kadar Kemudahan adalah 0.25%). Keputusan ECB disebabkan kenaikan Euro sehingga tahap 1.0870. ECB telah mengumumkan bahawa program pembelian aset akan diperluaskan bagi sembilan bulan sehingga ke penghujung tahun depan. Pada masa yang sama, mulai April Bank akan mengurangkan jumlah aset kepada RM60 bilion euro daripada 80 bilion euro.

Walau bagaimanapun, selepas kenyataan Mario Draghi Gabenor ECB yang bahawa Bank Pusat mungkin melanjutkan program untuk tempoh yang lebih lama, Euro mula jatuh dengan mendadak.

Kenyataan ini mencetuskan kebangkitan di bon Perbendaharaan AS 10-tahun, yang disokong USD.

Hari ini, pasaran terus menilai keputusan yang dibuat oleh ECB dan Euro adalah agak stabil. Ada kemungkinan bahawa pada penghujung minggu dagangan sesetengah pelabur akan mengambil keuntungan dalam kedudukan pendek pada Euro, yang akan menyebabkan peningkatan dalam Euro.

Sekarang, peniaga akan menghidupkan perhatian mereka kepada Mesyuarat Persekutuan AS pada 13-14 Disember. Adalah dijangkakan bahawa Persekutuan akan menaikkan kadar faedah jangka pendek. Pelabur juga ingin tahu rancangan masa depan Bank dari segi jika kadar faedah.

Dalam hasil daripada pelaksanaan rancangan untuk merangsang ekonomi AS yang telah dicadangkan oleh Donald Trump tekanan inflasi mungkin timbul di dalam negara. Dalam hal ini pemimpin-pemimpin Fed boleh menyemak pelan-pelan dan mula untuk meningkatkan kadar faedah pada 2017 2018 lebih aktif.

Dan fakta ini, bersama-sama dengan perangkaan makro-ekonomi AS yang positif mungkin penyumbang utama peningkatan dalam USD.

Berita hari ini adalah seperti berikut: pada 12:30 GMT + 3)-British indeks harga pengguna (Indeks ini bersama-sama dengan KDNK adalah salah satu petunjuk paling penting yang perlu diambil kira oleh pihak Bank untuk membuat keputusan dasar monetari). Ketidakstabilan dalam paun dan pasangan silang EUR/GBP akan meningkat.

Euro_1
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas