Kacau-bilau politik dan pergolakan dalam pasaran mata wang dan peningkatan dalam USD tidak menutup kestabilan dolar New Zealand. 

Walaupun tidak dijangka dengan  peletakan jawatan Perdana Menteri New Zealand minggu ini pula menyebabkan penurunan mendadak dalam NZD, (seperti perletakan jawatan ini mungkin membawa kepada ketidaktentuan politik, yang boleh memberi kesan negatif ke atas keyakinan perniagaan pada tahun 2017), NZD tersebut cepat kembali kedudukannya dalam pasaran pertukaran asing.

Pada hari Khamis, Perdana Menteri baru, Bill English membentangkan bajet yang disemak semula selama 6 bulan, menunjukkan bahawa pertumbuhan KDNK dalam tempoh lima tahun akan naik sebanyak 3%. Bajet juga menunjukkan peningkatan dalam lebihan bajet. Graemer Wheelr, Gabenor Reserve Bank New Zealand, juga membuat tinjauan optimistik ekonomi yang membangunkan di salah satu daripada kadar tertinggi di dunia.

Peningkatan kadar faedah AS akan menyokong USD; Walau bagaimanapun, kenaikan harga komoditi akan menyokong NZD itu.

Lelong produk tenusu, yang diadakan 2 minggu yang lalu, menunjukkan kenaikan harga dunia produk tenusu sebanyak 4.5%.

Indeks harga bagi produk-produk tenusu, yang dikeluarkan pada hari Selasa menunjukkan kenaikan harga oleh 3.5%. Ambil perhatian bahawa susu tepung adalah perkara utama bagi eksport negara. Kenaikan harga produk tenusu akan akan terus menyokong NZD itu.

NZD_1
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas