Gambaran keseluruhan dan dinamik

Sejak pembukaan hari dagangan pada hari Rabu, indeks saham dunia telah turun sederhana, manakala dolar AS telah meningkat berbanding lain-lain Mata Wang saingan utama. Walau bagaimanapun, aktiviti peniaga dan jumlah-jumlah dagangan yang rendah. Pelabur mengelak perdagangan besar sebelum data pasaran buruh Amerika Syarikat dikeluarkan pada penghujung minggu ini.

Pada hari Jumaat (15:30 GMT + 3), petunjuk ekonomi utama AS Ogos akan diterbitkan, antaranya --Farm PayRolls, serta pengangguran peringkat data di Amerika Syarikat, purata gaji sejam. Petunjuk bukan-Farm PayRolls dijangka meningkat sebanyak 180 000 pekerjaan baru. Data yang kuat mengenai bilangan pekerjaan akan meningkatkan kebarangkalian berlakunya kenaikan kadar yang awal.

Dalam lima tahun lepas data Ogos telah lemah daripada pasaran yang dijangka. Jika ia berlaku lagi pada masa ini, dolar akan kehilangan kedudukannya berbanding Mata Wang utama lain, dan yang akan menyokong indeks saham Amerika Syarikat.

Indeks dolar Wall Street Journal, yang mengesan kadar Mata Wang Amerika Syarikat terhadap sekumpulan matawang utama 16, adalah meningkat sebanyak 0.6% kepada 87.06 pada hari Selasa, tahap penutup tertinggi sejak 28 Julai. Menurut Kumpulan CME, kontrak hadapan pada kadar faedah persekutuan menunjukkan kebarangkalian yang 27% daripada kadar kenaikan pada bulan September (berbanding dengan 12% minggu lepas). Kebarangkalian kenaikan kadar bulan Disember dianggarkan sebanyak 55%.

Pada penghujung hari Selasa, indeks Dow Jones Industrial Average adalah turun 49 mata, atau 0,3%, S & P500 - oleh 0,2%, komposit Nasdaq - sebanyak 0.2%. Indeks Nasdaq100 yang merangkumi 100 terbesar Amerika Syarikat dan Syarikat-syarikat bukan kewangan antarabangsa hilang 0.33% semalam, dan hari ini juga telah menurun dengan ketara sejak pembukaan hari dagangan.

Jangkaan bahawa Rizab Persekutuan Amerika Syarikat tidak lama lagi mungkin menaikkan kadar faedah memberikan tekanan kepada pasaran saham AS.

Di AS Indeks kepercayaan pelanggan bagi bulan Ogos diterbitkan semalam, yang meningkat kepada tahap tertinggi sejak September 2015 (101.1 mata terhadap ramalan 97.0 dan Julai di 96.7), disokong dollar dan meningkatkan tekanan terhadap indeks.

Pada masa yang sama, kata ahli ekonomi, kenaikan pasaran saham Amerika Syarikat boleh mengekalkan dinamik yang positif sekiranya berlaku peningkatan yang sederhana dan beransur-ansur dalam kadar faedah. Pasaran bul biasanya lenyap ketika kemelesetan.

Janet Yellen berkata di sidang Jackson Hole, di dalam jangka masa panjang, ia dipercayai bahawa "Apabila bank negara memutuskan untuk meningkatkan faedah kadar, ini bermakna bahawa ekonomi negara dan Syarikat-syarikat menunjukkan keputusan yang sangat baik."

Selain itu, ramai pelabur percaya bahawa kesan positif daripada kadar faedah yang lebih tinggi pada Mata Wang Amerika Syarikat tersebut akan dibataskan, sebagai the Fed dijangka mengadakan dasar mengetatkan pada kadar yang perlahan berbanding dahulu.

Oleh itu, pasaran saham AS mempunyai peluang untuk mengekalkan aliran menaik.

NQ100: Pasaran saham Amerika Syarikat mempunyai peluang untuk mengekalkan trend menaik. Analisa Fundamental, 31.08.2016.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas