Tahap terlebih beli daripada USD dan kenaikan harga komoditi menimbulkan penutupan kedudukan pendek ke atas mata wang komoditi berbanding USD, walaupun penurunan harga minyak. Minggu ini, niaga hadapan untuk bijih besi dan arang batu coking telah meningkat sebanyak 16.5% dan 5.5% masing-masing. Produk-produk ini, bersama-sama dengan gas cecair, kekal salah satu perkara utama eksport Australia. Kenaikan harga komoditi memberikan sokongan kepada AUD.

Kenaikan harga komoditi membawa kepada peningkatan dalam perdagangan luar Australia dan imbangan perdagangan asing, yang mempunyai kesan positif kepada ekonomi Australia dan mata wang negara.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa bulan akan datang, dolar Australia boleh berada di bawah tekanan yang disebabkan oleh masalah perdagangan asing antara China dan Amerika Syarikat. Seperti yang anda tahu, Presiden baru AS, Donald Trump memutuskan untuk menaikkan duti import ke atas barangan China. China mengancam untuk mengambil langkah-langkah yang sama. Sementara itu, kenaikan USD nampaknya akan terus, yang akan memberi kesan negatif pada pasangan AUD / USD.

Peningkatan USD ini juga disokong oleh jangkaan bahawa Donald Trump akan meningkatkan perbelanjaan awam dan mengurangkan cukai, yang akan merangsang inflasi dan pertumbuhan ekonomi di negara ini.

Peserta pasaran memberi tumpuan kepada prospek kadar faedah AS. Kebanyakan pelabur menjangkakan bahawa kadar faedah utama akan dinaikkan bulan depan. Menurut niaga hadapan untuk kadar Fed itu, kebarangkalian dasar monetari yang lebih ketat pada Disember adalah 94% -96%. Trump juga mencadangkan untuk mengangkat sekatan ke atas pengeluaran minyak di Amerika Syarikat, yang akan menyumbang kepada penurunan seterusnya dalam harga komoditi, termasuk minyak, arang batu dan gas asli, yang merupakan barangan eksport utama Australia.

Walau bagaimanapun, hari ini Pasangan AUD / USD yang semakin meningkat. Ambil perhatian bahawa ia adalah hari yang pendek di Amerika Syarikat hari ini. Pelabur boleh mengambil keuntungan pada awal sesi Amerika.

Berita utama, yang akan memberi kesan kepada arah pergerakan akan dikeluarkan pada 17:45 (GMT + 3). Ini adalah indeks aktiviti perniagaan dalam sektor perkhidmatan dan indeks komposit aktiviti perniagaan di Amerika Syarikat. (Markit PMI untuk bulan November). Ramalan untuk PMI dalam sektor perkhidmatan adalah 54.8.AUD / USD: Pasangan ini disokong oleh kenaikan harga komoditi. Analisis fundamental untuk 25/11/2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas