CFD MOEXCFD MOEX

Dividen adalah suatu istilah ekonomi untuk pembayaran balik yang tetap kepada para pemegang saham Syarikat. Kekerapan mereka mungkin berbeza-beza, tetapi sebagai satu peraturan, bayaran akan dibuat atas dasar suku tahunan, setengah tahunan atau tahunan. Lembaga Pengarah mengira mereka pada hari yang dipanggil tarikh pendaftaran. Jumlah terhutang dipindahkan pada hari berikutnya dipanggil tarikh pembayaran. Tarikh permulaan ditentukan beberapa hari sebelum tarikh pendaftaran. Pada hari ini, senarai pemegang-pemegang saham yang berhak menerima dividen dibuat. Mengikut peraturan-peraturan, hanya pelabur yang telah melabur dalam saham-saham sebelum tarikh permulaan adalah layak bagi dividen.

Ia bukanlah kes dengan kontrak untuk perbezaan pada syarikat Russia terbesar: pembayaran dividen mengambil satu bentuk yang berbeza, tetapi titik adalah sama. Pemegang kontrak untuk perbezaan dibayar pelarasan dividen. Tarikh ex-dividen adalah serupa dengan tarikh awal. Pada hari ini, kedudukan terbuka pelanggan akan dianggarkan. Hasil daripada anggaran, para pencabar untuk pembayaran dan kejatuhan ditentukan. Jika klien mempunyai kedudukan panjang dibuka (beli), pelarasan dividen akan dikreditkan di akaun perdagangan mereka, jika mereka mempunyai kedudukan pendek (Jual) - yang membuka amaun yang dihapus kira dari akaun pelanggan.

Pembahagian dividen dikira dengan formula berikut:

Saham * pembayaran dividen = dividen pelarasan

Contoh:

Pada 24 Disember 2016 LUKOIL (#LKOH) Lembaga Pengarah membayar dividen suku tahunan sebanyak 65.00 rubles sesaham.

Marilah kita mengatakan bahawa pada hari ex-dividen (24 Disember 2016) anda mempunyai dibuka panjang kedudukan (MEMBELI) Jumlah 3 Lot #LKOH (LUKOIL). Kini anda boleh mengira jumlah pelarasan dividen dengan formula dihuraikan di atas:

1 standard lot = 100 saham, yang bermakna anda membeli 3 * 100 = 300 saham.

300 (bilangan saham) * 65,00 (amaun dividen) = 19500 rubles (pelarasan dividen)

Oleh itu, keuntungan anda akan berjumlah 19500 rubles.

Masing-masing, pelarasan dividen dikira dengan formula sama jika pada tarikh ex-dividen anda mempunyai kedudukan terbuka pendek (JUAL) dalam suratcara di atas.
Dalam kes ini 19 500 rubles akan dihapus kira.

Moscow Exchange ditubuhkan pada tahun 2011 , apabila antara Moscow Interbank Currency Exchange (MICEX)bergabung dengan Russian Trading System. Hari ini, ia adalah kumpulan pertukaran Rusia terbesar yang beroperasi dalam dagangan saham, mata wang, logam berharga, bon, pasaran wang dan derivatif , menyumbang kepada pembangunan pasaran kewangan Rusia dan menarik para pelabur dari seluruh dunia.

Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas