CFD NASDAQCFD NASDAQ

Dividen adalah suatu istilah ekonomi untuk pembayaran balik yang tetap kepada para pemegang saham Syarikat. Kekerapan mereka mungkin berbeza-beza, tetapi sebagai satu peraturan, bayaran akan dibuat atas dasar suku tahunan, setengah tahunan atau tahunan. Lembaga Pengarah mengira mereka pada hari yang dipanggil tarikh pendaftaran. Jumlah terhutang dipindahkan pada hari berikutnya dipanggil tarikh pembayaran. Tarikh permulaan ditentukan beberapa hari sebelum tarikh pendaftaran. Pada hari ini, senarai pemegang-pemegang saham yang berhak menerima dividen dibuat. Mengikut peraturan-peraturan, hanya pelabur yang telah melabur dalam saham-saham sebelum tarikh permulaan adalah layak bagi dividen.

Ia bukanlah kes dengan kontrak untuk perbezaan (atau CFD NASDAQ): pembayaran dividen mengambil satu bentuk yang berbeza, tetapi titik adalah sama. Pemegang kontrak untuk perbezaan dibayar pelarasan dividen. Tarikh ex-dividen adalah serupa dengan tarikh awal. Pada hari ini, kedudukan terbuka pelanggan akan dianggarkan. Hasil daripada anggaran, para pencabar untuk pembayaran dan kejatuhan ditentukan. Jika klien mempunyai kedudukan panjang dibuka (beli), pelarasan dividen akan dikreditkan di akaun perdagangan mereka, jika mereka mempunyai kedudukan pendek (Jual) - yang membuka amaun yang dihapus kira dari akaun pelanggan.

Adjestment dividen dikira dengan formula berikut:
Saham * pembayaran dividen = dividen pelarasan


Contoh:

Pada Februari 4, 2016, APPLE INC (#AAPL) Board of Directors membayar suku dividen $0.52 per saham.

Mari kita katakan hari penbayaran dividen (Februari 4, 2016) anda membuka posisi beli (BELI) dalam jumlah 3 lot dalam #AAPL (APPLE INC). Sekarang anda boleh mengira amaun perubahan dividen daripada formula-di atas:

1 standard lot = 1 saham, ini bermakna anda membeli 3*1=3 saham.

3 (jumlah pegangan saham) * 0.52 (amaun dividen) = 1,56$ (perubahan dividen)

Demikian, bayaran anda berjumlah 1,56$.


Masing masing, perubahan dividen dikira oleh formula yang sama dengan tarikh dividen lalu jika anda membuka posisi jual (JUAL) dalam instrumen di atas.
Dalam kes ini 1,5$ akan dituliskan.

Salah satu dunia terbesar Bursa-Bursa yang berpangkalan di Amerika Syarikat dan terutamanya dalam sekuriti syarikat-syarikat elektronik berteknologi tinggi yang terkemuka, syarikat pembangunan perisian, dan lain-lain. Dalam pertukaran ini ditubuhkan pada tahun 1971 sebagai pangkalan maklumat, selepas itu ia telah berkembang menjadi platform dagangan yang paling cair di dunia yang dicirikan oleh turun naik tinggi. Pemilik dipertikaikan di Bursa saham Amerika Syarikat hari ini adalah Kumpulan OMX NASDAQ. Hari saham Microsoft Corporation, Google Inc, Intel Corporation, dan banyak syarikat berteknologi tinggi lain yang didagangkan di NASDAQ. Sebagai alat kewangan yang kuat, Pertukaran dalam menarik ramai pelabur dan peniaga-peniaga dengan peluang untuk berdagang menggunakan strategi sedemikian sebagai scalping jangka pendek, pelaburan saham, perdagangan peringkat dan dagangan swing.

Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas