CFD NYSECFD NYSE

Dividen adalah suatu istilah ekonomi untuk pembayaran balik yang tetap kepada para pemegang saham Syarikat. Kekerapan mereka mungkin berbeza-beza, tetapi sebagai satu peraturan, bayaran akan dibuat atas dasar suku tahunan, setengah tahunan atau tahunan. Lembaga Pengarah mengira mereka pada hari yang dipanggil tarikh pendaftaran. Jumlah terhutang dipindahkan pada hari berikutnya dipanggil tarikh pembayaran. Tarikh permulaan ditentukan beberapa hari sebelum tarikh pendaftaran. Pada hari ini, senarai pemegang-pemegang saham yang berhak menerima dividen dibuat. Mengikut peraturan-peraturan, hanya pelabur yang telah melabur dalam saham-saham sebelum tarikh permulaan adalah layak bagi dividen.

Ia bukanlah kes dengan kontrak untuk perbezaan (atau Bursa Saham NYSE CFD): pembayaran dividen mengambil satu bentuk yang berbeza, tetapi titik adalah sama. Pemegang kontrak untuk perbezaan dibayar pelarasan dividen. Tarikh ex-dividen adalah serupa dengan tarikh awal. Pada hari ini, kedudukan terbuka pelanggan akan dianggarkan. Hasil daripada anggaran, para pencabar untuk pembayaran dan kejatuhan ditentukan. Jika klien mempunyai kedudukan panjang dibuka (beli), pelarasan dividen akan dikreditkan di akaun perdagangan mereka, jika mereka mempunyai kedudukan pendek (Jual) - yang membuka amaun yang dihapus kira dari akaun pelanggan.

Adjestment dividen dikira dengan formula berikut:
Saham * pembayaran dividen = dividen pelarasan


Contoh:

Pada Disember 7, 2016 Wal-Mart Stores Inc (#WMT) Board of Directors membayar suku dividen daripada $0.50 per saham.

Mari kita katakan hari bayaran dividen (Disember 7, 2016) anda membuka posisi beli (BELI) dalam jumlah 3 lot dalam #WMT (Wal-Mart Stores Inc). Sekarang anda boleh mengira perubahan dividen dengan formula-di atas:

1 standard lot = 1 saham, bermaksud anda membeli 3*1=3 saham.

3 (jumlah pegangan saham) * 0.50 (amaun dividen) = 1,5$ (perubahan dividen)

Demikian, bayaran anda akan berjumlah 1,5$.


Masing masing, perubahan dividen dikiran oleh formula yang serupa jika tarikh dividen lalu anda membuka posisi jual (JUAL) dalam instrumen di atas.
Dalam kes ini 1,5$ akan dituliskan.

Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas