Minggu lepas Indeks 500 S & P telah meningkat sebanyak 80 mata Tutup pada tahap 2052.0. “leader” dalam Indeks adalah saham syarikat minyak dan gas. Kenaikan yang pertama adalah dicetuskan selepas pengeluaran minit mesyuarat Fed, menunjukkan kemungkinan meningkat daripada kenaikan kadar faedah pada bulan Jun; yang kedua naik disebabkan oleh kenaikan harga minyak. Rabu lepas, selepas pelepasan minit, saham-saham Syarikat-syarikat kewangan di S & P 500 menaik sebanyak 1.9%. Peningkatan tertinggi di indeks Dow Jones Industrials dizahirkan oleh J.P. Morgan Chase & co. dan Goldman Sachs Group.

Harga minyak telah meningkat minggu lepas sebanyak 3.3% sehingga 47.75 USD, menyediakan sokongan kepada saham-saham Syarikat-syarikat minyak dan gas dan memprovokasi kenaikan indeks 500 S & P, yang telah berkembang sebanyak 0.3% lebih daripada seminggu, selepas tiga minggu keputusan negatif.

Sekarang, pelabur yang mengambil berat tentang satu perkara, sama ada Fed US akan menaikkan kadar faedah pada bulan Jun atau tidak. Pihak pengurusan Fed telah tidak menyatakan secara langsung bahawa kadar semakan akan dilakukan pada bulan Jun, tetapi mereka memberi untuk memahami bahawa ini adalah mungkin jika AS data makro-ekonomi akan membuktikan tarikh/masa dalam keadaan ekonomi.

Kadar hasil bagi bon-bon kerajaan 10 tahun telah berkembang kepada % 0.053 Jumaat lepas, lebih daripada seminggu, mencapai tahap tertinggi sejak awal November.

Pada sesi penutup di COMEX Jumaat lepas, harga emas juga akan turun. Pasaran hadapan emas untuk Jun telah menurun sebanyak 0.2% kepada USD 1252.90 setiap troy auns. Harga telah merosot bagi hari ketiga berturut-turut.

Indeks USD WSJ, yang mencerminkan harga USD berbanding kepada sekumpulan matawang utama 16, telah mencapai tahap 87.57 (ketinggian 2 bulan) Jumaat lepas. Berikutan jangkaan kadar faedah meningkat di Amerika Syarikat pada bulan Jun, USD meningkat dalam pasaran kewangan, manakala indeks saham akan berkurangan.

Walau bagaimanapun, jangan lupa tentang kenyataan US Fed Eksekutif dinyatakan dalam minit, jika data ekonomi pada Q2 akan mencerminkan pecutan pertumbuhan ekonomi, keadaan pasaran buruh meningkatkan dan inflasi akan menghampiri sasaran 2%.

Dalam hal ini, peningkatan dalam USD boleh pergi ke belakang.

Menurut CME Kumpulan hadapan bagi US Fed dana menunjukkan bahawa peluang kenaikan kadar Jun adalah 30% dan 55% pada bulan Julai.

500 S & P: sektor minyak dan gas telah menjadi pemimpin dalam Indeks minggu lepas.      Analisis fundamental 23.05.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas