Selepas pengeluaran minit mesyuarat FOMC Rabu lepas, USD dengan ketara menjadi kukuh berbanding matawang utama minggu lepas, kecuali pasangan GBP/USD, yang telah mencapai ketinggian 2 minggu selepas pembebasan data jualan runcit British dan kaji selidik melalui talian yang menunjukkan bahawa 50% daripada penduduk British membantah terhadap keputusan Negara untuk keluar dari Kesatuan Eropah.

Minit mesyuarat FOMC berkata bahawa jika data dalam Q2 menunjukkan pertumbuhan ekonomi dalam negara, peningkatan dalam pasaran buruh dan pendekatan inflasi sasaran 2%, ianya akan menjadi sesuai untuk menaikkan kadar faedah pada bulan Jun.

Sekarang, pelabur-pelabur cuba menjalankan pelan tindakan apabila kerajaan AS akan menerima pakai keputusan itu, manakala Eksekutif kerajaan AS akan cuba untuk meyakinkan peserta pasaran bahawa peluang kenaikan kadar faedah pada bulan Jun adalah tinggi.

Minggu lepas USD mengukuh berbanding matawang utama dan harga minyak telah meningkat.

Ulasan Minggu untuk 23-27 Mei 2016Statistik penting minggu ini adalah seperti berikut:

Selasa
05:05 (GMT + 2) - ucapan Ketua RBA Glenn Stivens.

08:00 - KDNK Jerman untuk Q1. Ekonomi negara Jerman adalah daya penggerak ekonomi negara. Perangkaan makro-ekonomi Jerman mempunyai kesan yang kuat atas harga indeks saham Euro dan Eropah.

11:00 - Indeks jangkaan perniagaan dan Indeks sentimen ZEW Jerman dan zon Euro.  

22:30 - American Petroleum Institute (API) akan mengeluarkan laporan mengenai perubahan dalam stok minyak sepanjang minggu lepas.

Ulasan Minggu untuk 23-27 Mei 2016

Rabu
00:45 - imbangan perdagangan di New Zealand untuk April.

08:00 - Indeks keyakinan pengguna di Jerman bagi bulan Jun. 

10:00 - Indeks ekonomi harapan dan keyakinan perniagaan di Jerman untuk Mei

11:00 - Indeks ZEW ekonomi harapan di Switzerland bagi Mei. Indeks ini dan penunjuk penggunaan UBS, yang akan dikeluarkan lebih awal (08:00) boleh menjejaskan Franc jika mereka tidak bertepatan dengan ramalan.

16:00 - keputusan kadar faedah oleh Bank Kanada. Perubahan yang tidak dijangka dan kadar ini mungkin akan ditinggalkan di peringkat sebelumnya sebanyak 0.5% dan yang berikut sehingga semua Bank Kanada boleh mengesahkan pematuhan terhadap dasar monetari yang lembut.

16:30 - Jabatan Amerika Syarikat tenaga akan mengeluarkan laporan mingguan stok minyak di gudang AS.

Ulasan Minggu untuk 23-27 Mei 2016

Khamis
09:15 - pengeluaran perindustrian di Switzerland di Q1. Swiss ekonomi perlahan. Tahap industri pengeluaran pada suku tahun sebelumnya jatuh sebanyak 4.5% (-7.7% pada asas tahunan).  

10:30 - KDNK awal British untuk Q1. Adalah dijangkakan bahawa KDNK di UK akan meningkat sebanyak 0.4% (+2.1% pada setiap tahun). Data negatif akan memberi kesan negatif dalam harga pound.

14:30 - data mengenai pesanan untuk barang tahan lama di Amerika Syarikat. Data ini menunjukkan harga pesanan, diterima oleh pengilang barang-barang tahan lama pada April, yang membuat peruntukan bagi pelaburan yang besar. Ini adalah satu petanda yang penting tentang keadaan ekonomi Amerika Syarikat yang memberi kesan kepada USD..

15:00 - ucapan oleh Timbalan Presiden RBA, Encik Debelle. 

16:00 - sementara menunggu jualan rumah di Amerika Syarikat. Indeks ini menunjukkan keadaan pasaran harta tanah Amerika Syarikat. Data yang positif akan menambahkan momentum peningkatan dalam USD.

Ulasan Minggu untuk 23-27 Mei 2016

Firday
00:30 - ucapan oleh Timbalan RBA Encik Debelle.

01:05 - indeks harga pengguna British Mei.

01:30 - Statistik Jepun yang penting bagi April - Mei.

14:30 - awal kami statistik untuk Q1, termasuk indeks harga KDNK, KDNK Tahunan, indeks harga dan perbelanjaan penggunaan peribadi. Terlebih dahulu tentang Mesyuarat Fed dalam 14-15 Jun, data ini akan mempunyai impak yang kuat pada keputusan kadar faedah oleh Kerajaan AS.

16:30 - ucapan oleh Janet Yellen, Ketua Kerajaan AS.

Ulasan Minggu untuk 23-27 Mei 2016
Pada akhir minggu ini perdagangan, turun naik dijangka menjadi tinggi kerana statistik keluaran dan ucapan oleh wakil-wakil Bank-Bank. Ambil perhatian bahawa ini adalah minggu terakhir April. Minggu depan, peserta pasaran akan menanti siaran NFPR Mei.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas