Minggu lepas dolar AS adalah kukuh berbanding kebanyakan Mata Wang saingan dan harga minyak turut naik. Sekali lagi, GBP/USD pasangan adalah pengecualian: menjelang akhir itu minggu ia diperkukuhkan oleh hampir 120 mata. Paun memegang posisi di pasaran dan menjangkakan hasil yang menguntungkan daripada pungutan suara yang dijadualkan pada akhir Jun. Menurut kaji selidik baru, lebih daripada 50% penduduk UK adalah menentang negara keluar dari Kesatuan Eropah.

Dolar terus mencapai momentumnya pada pasaran matawang selepas Jumaat lepas, Pengerusi Kerajaan AS Janet Yellen menandakan kemungkinan berlakunya pertambahan kadar faedah yang awal. Kini peniaga-peniaga akan memberi tumpuan kepada dua acara utama sepanjang minggu akan datang: keputusan Bank Pusat Eropah di kadar faedah (Khamis) dan data gaji pekerjaan dan tahap pengangguran di Amerika Syarikat pada bulan Mei, yang dijangka akan diterbitkan pada hari Jumaat.

Mengikut ramalan,-farm payrolls ekonomi Amerika Syarikat berjumlah +170,000, pengangguran yang kekal tidak berubah pada 5.0%. Jika data yang disahkan atau lebih baik daripada jangkaan, dolar AS akan terus mengukuhkan pasaran pertukaran asing.

Mengkaji minggu akan datang dari 30 Mei ke Jun 3, 2016.Beberapa data penting dan beberapa maklumat penting dijangka semasa minggu dagangan yang akan datang:

Hari Isnin
Kalendar kebanyakannya kosong, dan ia adalah percutian di UK dan Amerika Syarikat.

14:00 (GMT + 2) - indeks harga pengguna di Jerman bagi Mei (pra pelancaran).

Selasa
1:30-1:50 - penerbitan blok Indeks ekonomi makro yang paling penting bagi Jepun untuk April.

9:55 - kadar pengangguran di Jerman untuk April.

11:00 - kadar pengangguran bagi April dan indeks harga pengguna (pra pelancaran) Mei di zon euro, yang menjadi petunjuk utama untuk menilai kadar inflasi dan perubahan dalam keutamaan pengguna. Penurunan yang lain adalah anggaran y-o-y (sebanyak 0.1%), yang akan memberi kesan negatif pada euro.

14:30 - Indeks pendapatan persendirian bagi penilaian AS buruh pasaran, dan penggunaan peribadi perbelanjaan penduduk AS yang merupakan petunjuk bagi keyakinan peserta pasaran dan digunakan untuk menilai keadaan ekonomi.

14:30 - data tahunan pada KDNK bagi suku tahun pertama di Kanada dan KDNK bulan Mac.

15:00 - indeks harga rumah di Amerika Syarikat pada Mac - satu petanda yang penting pasaran hartanah. Hasil tinggi menguatkan US dollar dan sebaliknya. Pertumbuhan dijangka pada kadar 5.4% berbanding bulan sebelumnya.

15:45 - Chicago Indeks aktiviti perniagaan, memberi penilaian aktiviti ekonomi di negeri-negeri Illinois, Indiana dan Michigan. Adalah dijangkakan pada 50.7 (hasil di atas 50 adalah positif untuk dolar AS).

16:00 - tahap keyakinan pengguna di Amerika Syarikat pada bulan Mei, mencerminkan keyakinan pengguna dalam pembangunan ekonomi negara.

22:30 - American Petroleum Institute (API) akan menerbitkan Laporan mengenai perubahan dalam stok minyak AS minggu lepas.

Mengkaji minggu akan datang dari 30 Mei ke Jun 3, 2016.

Rabu
1:30 - aktiviti merentasi sektor perkilangan AiG Australia (Australian industri Kumpulan), meliputi keadaan perniagaan dalam sektor pembuatan di Australia. Biasanya ia mempunyai impak yang kuat pada dolar Australia.

3:00 - Indeks aktiviti perniagaan dalam bidang pengeluaran dan perkhidmatan di China.

3:30 - Australia di KDNK suku pertama. Ia mempunyai kesan yang kuat pada dolar Australia. Sedikit peningkatan sebanyak 0.6% dan 2.7% y-o-y dijangka. Data yang lebih rendah daripada jangkaan akan memberi kesan negatif pada mata wang Australia.

3:45 - Caixin PMI dalam sektor perkilangan di China. Jatuh di bawah tahap 50 (dengan 49.3 dijangka) menunjukkan penurunan dalam aktiviti. Penunjuk boleh mempunyai impak yang kuat di pasaran kewangan dunia, kerana ekonomi negara Cina adalah yang kedua di dunia selepas Amerika Syarikat.

09:15 - jumlah sebenar Perdagangan runcit di Switzerland, yang dianggap petunjuk keyakinan pengguna Mei (1.3% penurunan meramalkan).

9:55 - 10:00 - Indeks aktiviti perniagaan dalam sektor pembuatan dari Jerman dan zon Euro Mei dari Markit.

10:30 - blok data ekonomi makro di UK untuk April.

14:15 - ADP perubahan pekerjaan di Amerika Syarikat. Peningkatan dalam nilai penunjuk ini menguatkan dolar dan sebaliknya. Pertumbuhan dijangka oleh 180,000.

15:45 - Indeks PMI Markit dalam sektor pembuatan AS pada bulan Mei.

16:00 - ISM Indeks aktiviti perniagaan dalam sektor pembuatan AS pada bulan Mei, satu petanda yang penting tentang keadaan ekonomi Amerika Syarikat secara keseluruhannya; ISM beransur-ansur pecutan Indeks inflasi, menilai keadaan sektor pembuatan AS bulan Mei; pembinaan perbelanjaan di Amerika Syarikat pada bulan April.

Selepas jam 16:00 - harga Indeks tenusu yang disediakan  oleh Global perdagangan tenusu. Kami menjangka pengaruh kuat biasa data yang diterbitkan pada sebut harga dolar Australia.

20:00 - beige buku FRS, yang mengkaji situasi semasa ekonomi Amerika Syarikat.

Mengkaji minggu akan datang dari 30 Mei ke Jun 3, 2016.

Khamis
Mesyuarat OPEC di Vienna (Austria).

3:30 - data jualan runcit dan imbangan perdagangan di Australia pada bulan April. Ini biasanya mempunyai kesan yang ketara pada sebut harga dolar Australia.

11:00 - Indeks Harga Pengeluar di zon euro pada bulan April.

13:45 - keputusan di Bank Pusat Eropah mengenai kadar faedah. Tiada perubahan dijangka, walaupun ECB mungkin mengejutkan.

14:30 - sidang akhbar ECB dan komen pada dasar monetari di zon euro. Biasanya ia mempunyai impak yang kuat di pasaran. Turun naik tinggi dijangka dalam pasaran mata wang dan bukan sahaja dalam pasangan euro.

17:00 - Jabatan Tenaga Amerika Syarikat menerbitkan Laporan mingguan Amerika Syarikat minyak dan petroleum produk inventori.

Mengkaji minggu akan datang dari 30 Mei ke Jun 3, 2016.

Hari Jumaat
3:45 - Indeks Pengurus pembelian Caixin (PMI) Mei, yang merupakan petunjuk utama sektor Perkhidmatan negeri China dan biasanya mempunyai pengaruh yang kuat ke atas pasaran kewangan.

9:55 - Indeks aktiviti perniagaan Perkhidmatan PMI dari Markit ekonomi di Jerman pada Mei dan Indeks Komposit perniagaan aktiviti dalam sektor perkilangan di Jerman dan perkhidmatan.

10:00 - Indeks aktiviti perniagaan Perkhidmatan PMI dari Markit ekonomi dan perniagaan komposit Indeks aktiviti dalam sektor pembuatan negara dalam bulan Mei.

14:30 - data bulanan kunci di pasaran buruh di Amerika Syarikat pada bulan Mei, antara yang:-Farm PayRolls (ramalan +170,000 pekerjaan baru berbanding 160,000 bulan April); data tahap pengangguran di Amerika Syarikat (5% berbanding ramalan 5% dalam bulan sebelumnya).

15:45 - Indeks aktiviti perniagaan Perkhidmatan PMI dari Markit di Amerika Syarikat pada bulan Mei.

16:00 - PMI perkhidmatan perniagaan aktiviti Indeks-indeks dari ISM di Amerika Syarikat pada bulan Mei, pesanan industri di Amerika Syarikat pada bulan April.

Mengkaji minggu akan datang dari 30 Mei ke Jun 3, 2016.


Pelabur akan memantau data Jumaat dari Amerika Syarikat, mereka akan secara langsung mempengaruhi kebarangkalian berlakunya kenaikan kadar faedah di AS pada bulan Jun atau Julai. Data yang positif akan meningkatkan kemungkinan tersebut dan kedudukan pemain pasaran yang setiap satu dollar untuk berkembang. Maklumat negatif boleh menyebabkan penurunan yang ketara dalam dolar AS dalam pasaran kewangan. Dalam setiap kes, ketidakstabilan dalam pasaran kewangan, seperti biasa, dijangka menjadi tinggi.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas