Minggu lepas pasaran kewangan yang tidak menentu selepas keputusan di UK untuk meninggalkan EU yang diguna pakai oleh majoriti orang-orang British. Sepanjang minggu ini harga emas telah mengekalkan pada paras tertinggi, ianya dicapai bila keputusan ini telah diumumkan.

Sejak sesi pembukaan hari ini harga emas yang terletak di dalam kawasan yang positif terhadap nilai penutupan minggu lepas di peringkat 1350.00 USD per auns.

Pergolakan dalam pasangan dan paun meningkat minggu lepas selepas ucapan oleh Ketua Bank England, Encik Mark Carney Khamis lepas. Encik Carney telah berkata bahawa ini dasar monetari musim panas di negara ini memerlukan beberapa meredakan, yang merupakan indikasi bahawa Bank England boleh mengurangkan kadar faedah dalam masa terdekat. Kenyataan ini mencetuskan satu penurunan dalam paun. Mark Carney juga telah berkata bahawa Bank mempunyai beberapa alat tambahan untuk menyokong ekonomi dan sistem perbankan di negara ini. Kenyataan ini telah menambah momentum untuk Indeks Bursa Saham London FTSE100.

Pada masa yang sama wakil kerajaan persekutuan AS membuat beberapa kenyataan yang menunjukkan bahawa dasar monetari yang persekutuan akan menjadi lebih lembut berbanding yang dinyatakan lebih awal. James Bullard wakil Kerajaan persekutuan Presiden St. Louis, berkata, pada hari Khamis lepas, bahawa kadar utama di Amerika Syarikat mungkin dinaikkan hanya sekali sahaja. Pasaran niaga hadapan ditubuhkan 17% peluang untuk merendahkan kadar faedah di Amerika Syarikat pada bulan November, dan bukannya peningkatan di dalam kadar harga.

Minggu lepas, harga USD dan paun pergi ke bawah, manakala harga komoditi termasuk minyak dan harga emas dan indeks saham global naik.

Acara utama minggu ini adalah penerbitan data pekerjaan baru yang diwujudkan di luar sektor pertanian ekonomi di Amerika Syarikat (NFPR) pada hari Jumaat. Bulan lepas, NFPR adalah rendah daripada jangkaan (38 000 pekerjaan baru berbanding 160 000 pada bulan Mei). Pada hari pelancaran NFPR Mei, USD jatuh terhadap Euro lebih 200 mata, yang merupakan lebih daripada 2%. Adalah dijangkakan bahawa NFPR bagi bulan Jun akan tumbuh sebanyak 180.000 pekerjaan baru.

NFPR dan KDNK adalah indeks utama yang digunakan oleh kerajaan persekutuan untuk membuat keputusan kadar faedah.

Jika NFPR bagi bulan Jun akan menjadi lebih buruk daripada jangkaan, pasaran jangkaan kenaikan kadar faedah akan jatuh dan USD boleh turun.

Kajian Mingguan 04.07-10.07.2016


Senarai perangkaan makro-ekonomi yang penting dan berita yang dijadualkan untuk keluaran minggu ini adalah di bawah.

Hari Isnin
11:00 (GMT + 2) - Indeks Harga Pengeluar dalam zon Euro Mei.

15:30 - Indeks aktiviti perniagaan dalam sektor pembuatan Kanada bagi bulan Jun. Jika indeks melebihi paras 50 ia akan menunjukkan perkembangan positif dalam sektor dan boleh mencetuskan kenaikan CAD dalam

Kajian Mingguan 04.07-10.07.2016

 

Selasa
00:00 - keyakinan perniagaan NZIER bagi Q2 dari pihak Institut ekonomi penyelidikan dari New Zealand. Sebulan yang lalu Indeks ini adalah pada tahap 2%.

03:30 - jualan runcit di Australia pada bulan Mei. Indeks ini merupakan petunjuk bagi pertumbuhan ekonomi Australia (ramalan adalah 0.3% berbanding 0.2% pada bulan April). Imbangan dagangan Australia Australia Mei (dijangkakan bahawa defisit akan berjumlah RM1.5 bilion AUD).

03:45 - Caixin PMI dalam sektor Perkhidmatan Cina bagi bulan Jun. Indeks ini mempunyai impak yang kuat di pasaran kewangan, kerana ekonomi Cina adalah yang kedua terbesar di dunia.

06:30 - keputusan kadar faedah RBA dan berikut sehingga komen. Adalah dijangkakan bahawa kadar akan dibiarkan 1.75%.

10:00 - aktiviti perniagaan Indeks dalam pelbagai sektor ekonomi Eropah bagi bulan Jun. Sekiranya Indeks di atas 50, Euro akan memperkukuhkan; Jika Indeks jatuh di bawah 50 - Euro akan melemahkan. Adalah dijangkakan bahawa Indeks akan 52.0.

10:30 - Indeks aktiviti perniagaan dalam sektor Perkhidmatan British (Pengurus pembelian index PMI). Sektor Perkhidmatan adalah satu bahagian penting dalam KDNK British. Pelabur akan dapat menunggu data ini, kerana UK merupakan penyedia utama perkhidmatan kewangan di seluruh dunia, dan tidak lama lagi di UK akan mula mengeluarkan pejabat institusi kewangan Eropah ke bahagian benua Eropah kerana Brexit.

11:30-Bank of England akan mengeluarkan laporan kestabilan kewangan, yang menilai prospek kestabilan dalam sektor kewangan, dan memberikan mengesyorkan untuk mengurangkan risiko kepada kestabilan itu. Laporan ini akan memberi manfaat kepada Brexit.

16:00 - pesanan perindustrian di U.S. Mei. Ramalan adalah-0.5% berbanding +1.9% pada bulan April. Selepas jam 16:00 indeks harga di New Zealand untuk produk tenusu daripada perdagangan Global tenusu biasanya dilepaskan. Indeks ini mempunyai kesan terhadap NZD itu.

Kajian Mingguan 04.07-10.07.2016

Rabu
09:00 - Mesyuarat ECB dan ucapan oleh Ketua Bank, Encik Draghi. Pada sidang akhbar tersebut-, Encik. Draghi akan menjawab soalan-soalan mengenai keadaan ekonomi semasa di zon Euro. Biasanya komen beliau mempunyai kesan yang kuat pada indeks saham Euro dan Eropah.

09:30 - ucapan wakil kepala RBA Debelle.

14:30 - U.S. perdagangan baki untuk Mei.

15:45 - Markit PMI di Amerika Syarikat bagi bulan Jun.

16:00 - AS PMI dari ISM bagi bulan Jun.

20:00 - minit mesyuarat FOMC hari esok KRITIS lepas.

22:30 - American Petroleum Institute (API) akan menerbitkan Laporan mengenai perubahan dalam rizab minyak AS untuk minggu lepas.

Kajian Mingguan 04.07-10.07.2016

Khamis
01:30 - AiG Indeks aktiviti perniagaan dalam sektor pembinaan Australia pada bulan Jun 02:30 - ucapan Ketua sebagai Encik Bank Jepun.

09:15 - indeks harga pengguna di Switzerland pada bulan Jun.

10:30-pengeluaran perindustrian dan kapasiti pengeluaran dalam sektor pembuatan British.

13:30 - Mesyuarat ECB.

14:30 - permohonan awal bagi faedah pengangguran di Amerika Syarikat untuk minggu lepas.

16:00 - British NIESR bagi bulan Jun oleh Institut Penyelidikan Ekonomi dan sosial negara. Indeks ini menilai pertumbuhan ekonomi British dalam tempoh tiga bulan yang lepas.

16:00 - Ivey Indeks aktiviti perniagaan di Kanada bagi bulan Jun.

17:00 - Jabatan Tenaga Amerika Syarikat menerbitkan Laporan mingguan mengenai minyak dan produk minyak rizab di kedai-kedai AS.

Kajian Mingguan 04.07-10.07.2016

Hari Jumaat
08:00 - pembayaran dan imbangan perdagangan Jerman Mei.

14:30 - data bulanan Negeri AS buruh pasaran Jun, termasuk bukan-Farm PayRolls (unjuran +180 000 pekerjaan baru berbanding +38 000 pada bulan Mei), dan kadar pengangguran AS (ramalan: 4.8% berbanding 4.7% sebulan yang lalu).

Pelabur akan menanti berita Amerika Syarikat ini, kerana ia akan membantu untuk memahami Fed di rancangan tentang kadar faedah. Data yang positif boleh menyebabkan peningkatan dalam USD dan mungkin, peningkatan dalam kadar faedah. Dalam hal data negatif, USD akan terus merosot.

Kajian Mingguan 04.07-10.07.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas