Pergolakan dan ketidaktentuan yang berterusan dalam pasaran kewangan minggu lepas. USD mengukuh berbanding dengan Euro, paun, dolar Kanada dan Swiss franc, tetapi menurun berbanding dengan dolar Australia dan New Zealand dan Yen. Ambil perhatian juga bahawa harga minyak jatuh, manakala harga emas menaik. Pelabur-pelabur masih lebih suka aset lebih selamat.

Jumaat lepas data pasaran buruh AS bagi bulan Jun telah dikeluarkan. Ia menunjukkan bahawa bilangan pekerjaan di luar sektor pertanian di dalam Amerika Syarikat (NFPR) bagi bulan Jun telah berkembang dengan 287 000 terhadap of175 dalam unjuran 000.
Data untuk Mei telah disemak semula ke bawah, dari 38 000 hingga 11 000. Kadar pengangguran meningkat kepada 4.9% berbanding unjuran sebanyak 4.8% dan 4.7% pada bulan Mei. Ganda pendapatan meningkat 0.1% berbanding unjuran sebanyak +0.2%.

Walau bagaimanapun, walaupun positif data pekerjaan Amerika Syarikat bagi bulan Jun, peserta pasaran jangkaan kenaikan kadar faedah hampir tidak berubah. Kebarangkalian untuk meningkatnya kadar utama oleh Fed kami pada penghujung tahun ini kini dianggarkan sebanyak 24% berbanding 19% sebelum pelepasan data pekerjaan Jumaat.

USD tidak akan dapat mengambil kesempatan daripada NFPR positif, yang seterusnya pergerakan Mata Wang yang akan ditentukan oleh data makro-ekonomi lain yang dikeluarkan sehingga penghujung bulan, kedua-dua dari Amerika Syarikat dan negara-negara ekonomi terbesar di dunia yang lain.

USD dan aset-aset lain, terutamanya Euro akan dipengaruhi juga oleh Brexit.

Analisa mingguan bagi 11-17 Julai 2016

Jadual data makro-ekonomi yang penting bagi keluaran minggu ini adalah seperti berikut:

Selasa
01:01 (GMT + 2) - data Perdagangan runcit British; Walaupun dalam kes data positif, paun akan kekal di bawah tekanan disebabkan oleh Brexit.
08:00 - Jerman indeks harga borong dan pengguna bagi bulan Jun.
11:00 - inflasi laporan oleh Bank England.
13:00 - kajian suku tahunan Bank England mengenai keadaan pasaran dan langkah-langkah dasar kewangan dalam negara.
22:30 - American petroleum Institute (API) akan menerbitkan Laporan mengenai perubahan dalam rizab minyak untuk minggu lepas.

Analisa mingguan bagi 11-17 Julai 2016

Rabu
02:30 - Indeks keyakinan pengguna Australia Julai. Indeks ini menunjukkan tahap keyakinan rakyat kepada ekonomi negara.
05:00 - imbangan perdagangan asing China bagi bulan Jun.
06:30 - pengeluaran perindustrian Jepun keluaran Mei. Indeks ini boleh menjejaskan dan yen Jepun pasaran saham.
11:00 - pengeluaran perindustrian di zon Euro Mei.
14:30 - U.S. eksport/import harga indeks bagi bulan Jun.
16:00 - keputusan kadar faedah bank Kanada, dan seterusnya sehingga penyata oleh pihak Bank. Adalah dijangkakan bahawa kadar semasa sebanyak 0.5% akan dibiarkan tidak berubah. Walau bagaimanapun, ketidaktentuan dijangkakan meningkat semasa tempoh ini dalam pasangan Mata Wang dengan dolar Kanada.
16:30 - Jabatan Amerika Syarikat tenaga akan melepaskan laporan mingguan terhadap minyak dan stok produk minyak di kedai-kedai AS.
17:15 - sidang akhbar oleh Bank Canada.
20:00 - laporan bulanan mengenai bajet US dan tinjauan ekonomi kerjaan persekutuan AS untuk buku June Beige.

Analisa mingguan bagi 11-17 Julai 2016

Khamis
00:30 - Indeks aktiviti perniagaan dalam sektor pembuatan di New Zealand bagi bulan Jun.
03:00 - statistik Australia yang penting, yang boleh memberi impak yang kuat pada mata wang Australia (inflasi jangkaan pada bulan Julai, kadar pekerjaan dan pengangguran kadar bagi bulan Jun).
13:00 - keputusan kadar faedah di UK. Minggu lepas Gabenor Bank England Encik Carney menyatakan dalam ucapan beliau kemungkinan penurunan kadar faedah pada mesyuarat yang akan datang. Ianya berkemungkinan bahawa paun dengan ketara akan melemahkan semasa pengumuman keputusan kadar faedah, walaupun kadar yang kekal tidak berubah, kerana keputusan ini akan dikeluarkan secara serentak dengan minit Bank England, yang mungkin mengandungi ramalan negative terhadap ekonomi British. Ia juga diharap bahawa pendapat ahli-ahli Jawatankuasa (MPC) Bank England tentang penurunan dalam kadar dasar kewangan yang akan berada dalam nisbah 3 hingga 6.
14:30 - awal tuntutan untuk faedah pengangguran di Amerika Syarikat untuk minggu lepas.
17:15, 19:15 - ucapan oleh wakil-wakil kerajaan persekutuan AS Lockhart dan George.

Analisa mingguan bagi 11-17 Julai 2016

Hari Jumaat
04:00 - pengeluaran perindustrian China pada bulan Jun. Sidang akhbar oleh Biro Statistik, KDNK China untuk Q2 negara Cina. Ekonomi Cina adalah yang kedua terbesar di dunia, oleh itu penyiaran data ekonomi penting Cina akan mempunyai kesan ke atas pasaran kewangan. Turun naik mungkin lebih tinggi, terutamanya di dalam matawang Asia dan USD.
07:30 - Indeks jualan runcit Cina, penunjuk utama negara kebajikan.
11:00 - perangkaan makro-ekonomi Eropah, termasuk baki perdagangan bagi Mei dan indeks harga pengguna untuk Jun, pergolakan dalam Euro dijangka menjadi tinggi.
14:30 - U.S. jualan runcit, penunjuk utama pengguna yang berbelanja; Indeks Harga pengguna, penunjuk utama bagi menilai kadar inflasi dan perubahan dalam keutamaan pengguna bagi bulan Jun.
15:15 - pengeluaran perindustrian AS pada bulan Jun.
19:00 - Baker Hughes Syarikat minyak melaporkan Perkhidmatan bilangan pelantar penggerudian yang aktif di Amerika Syarikat, yang merupakan petunjuk penting aktiviti dalam sektor minyak Amerika Syarikat. Laporan ini mungkin mempunyai kesan yang ketara kepada harga minyak.

Analisa mingguan bagi 11-17 Julai 2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas