Bank England tidak mengubah dasar monetari di UK minggu lepas. Kadar ditinggalkan pada tahap 0.5% dan aset pembelian program juga ditinggalkan tidak berubah pada 375 bilion paun. Keputusan Bank England mengejutkan para pelabur, kerana ia telah dijangka bahawa Bank England akan mengurangkan kadar faedah selepas keluar dari UK dari Kesatuan Eropah.

Paun naik mendadak selepas keputusan Bank Negara itu. Pasangan GBP/USD naik sebanyak 330 mata, tapi kemudian jatuh pada kenyataan Bank England yang majoriti Jawatankuasanya menjangkakan lebih banyak dasar Walau pada bulan Ogos. Pasangan GBP/USD naik sebanyak hampir 200 mata selepas pengumuman keputusan Bank. Walau bagaimanapun, suasana ekonomi untuk UK kekal tidak menentu selepas referendum pada Brexit

Paling penting sekiranya berlaku minggu ini akan menjadi keputusan kadar faedah oleh ECB pada Khamis, 21 Julai pada 13:45 (GMT + 2).

Di Mesyuarat tersebut pada bulan Jun, ECB tidak mengubah dasar monetari, meninggalkan jumlah belian aset pada 1.8 trilion euro ($2 trilion USD) dan mengekalkan kadar faedah utama tidak berubah pada tahap 0% dan kadar negatif atas deposit pada-0.4%.

Selepas krisis pada tahun 2008, ECB telah telah sentiasa mengurangkan kadar pembiayaan Bank Perdagangan dari tahap 4.25% kepada tahap-0.4%.

Mesyuarat ECB pada hari Khamis ini akan menjadi yang pertama selepas referendum di UK. Prospek ekonomi negara telah terjejas dengan ketara disebabkan oleh Brexit. Pada Mesyuarat tersebut pada bulan Jun ECB Presiden, Mario Draghi mencadangkan untuk bersabar dan menunggu keputusan positif daripada dasar lembut berterusan ECB, Walau bagaimanapun, beliau juga menyebut bahawa kajian semula ke atas langkah-langkah rangsangan ekonomi mungkin juga. Sekarang, apabila risiko Ekonomi Eropah telah meningkat dengan ketara, peserta pasaran menjangkakan Bank akan memperluaskan program Walau kuantitatif. Pada 14:30 GMT + 2 pada hari Khamis sidang ECB akan diadakan.

Mario Draghi komen boleh menyebabkan pergerakan yang tidak dijangka dalam pasaran pertukaran asing dan berpasangan dengan euro. Pengalaman sebelumnya menunjukkan bahawa keputusan Bank dan komen boleh menyebabkan ketidakstabilan peningkatan dalam Euro sebanyak 5%. Yang sama boleh berlaku dalam pasaran kewangan buat masa ini.

Berita minggu ini dan perangkaan makro-ekonomi adalah seperti berikut:

Selasa

British indeks harga pengguna (IHP)

03:30 (GMT + 2) - minit mesyuarat Bank rizab Australia, yang memang diterbitkan dua minggu selepas keputusan kadar faedah. Jika minit menunjukkan optimisma dalam prospek ekonomi Australia dan pandangan positif inflasi, AUD yang akan berkembang.

10:30 - British data ekonomi makro, termasuk paling penting penunjuk inflasi (indeks harga pengguna - CPI) bagi bulan Jun. Indeks CPI adalah penunjuk utama untuk mengukur perubahan dalam tren-tren pengguna dan inflasi. Ia adalah sangat penting untuk menentukan masa depan dasar kewangan Bank England. Adalah dijangkakan bahawa Indeks akan tumbuh sebanyak 0.1% secara tahunan dan bulanan.

11:00 - Indeks jangkaan perniagaan dalam zon Euro Julai.

11:00 - Indeks sentimen perniagaan Jerman Julai.

14:30 - dibina di Amerika Syarikat bagi bulan Jun.

22:30 - melaporkan pada rizab minyak perubahan dengan minggu lepas.

Laporan mingguan bagi 18-24 Julai 2016

Rabu

Laporan mingguan pada minyak AS rizab

08:00 - indeks harga pengeluar Jerman bagi bulan Jun. 11:00 - Indeks ZEW ekonomi harapan di Switzerland Julai. Indeks ini adalah satu petunjuk yang menilai suasana perniagaan, keadaan di dalam pasaran pekerjaan dan aspek-aspek lain persekitaran perniagaan di Switzerland.

16:30 - US Department Energy akan isu mingguan Laporan mengenai minyak AS rizab.

Laporan mingguan bagi 18-24 Julai 2016

Khamis

Keputusan kadar faedah oleh ECB

03:30 - Indeks keyakinan persekitaran perniagaan Australia bagi Q2.

06:30 - Indeks aktiviti syarikat besar dari semua sektor ekonomi Jepun, menilai perbelanjaan modal (Capex) tidak termasuk sektor kewangan. Inilah petunjuk output perindustrian yang terkemuka.

10:30 - Indeks jualan runcit di UK bagi bulan Jun. Indeks ini merupakan petunjuk bagi perbelanjaan pengguna.

13:45 - keputusan kadar faedah oleh ECB. Ia adalah probabe bahawa ECB boleh mengurangkan kadar faedah dan memperluaskan program QE di zon Euro.

14:30 - sidang akhbar dan komen daripada Bank Pusat Eropah. Biasanya, komen tersebut mempunyai pengaruh yang kuat di pasaran. Ketidakstabilan di pasaran dan secara berpasangan dengan Euro boleh meningkatkan.

14:30 – Tuntutan awal untuk faedah pengangguran di Amerika Syarikat. Minggu lepas, indeks aktiviti perniagaan Fed Philadelphia Julai.

15:45 - ECB dan keputusan mengenai kadar Deposit Bank perdagangan negara (peringkat semasa berada di tahap-0.4%).

16:00 - penunjuk ekonomi terkemuka Amerika Syarikat bagi bulan Jun, menilai suasana ekonomi di Amerika Syarikat. Ia turut menilai kestabilan ekonomi Amerika Syarikat. Adalah dijangkakan bahawa Indeks akan tumbuh sebanyak 0.2% vs-0.2% pada bulan Mei).

Laporan mingguan bagi 18-24 Julai 2016

Hari Jumaat

Aktiviti perniagaan dan indeks harga pengguna

09:30 - Indek Market aktiviti permulaan perniagaan dalam pelbagai sektor ekonomi Jerman Julai. Jika indeks melebihi 50, ia akan menunjukkan peningkatan daripada keadaan ekonomi di Jerman.

10:00 – Indek Market awal aktiviti perniagaan dalam pelbagai sektor ekonomi Eropah Julai. Jika indeks melebihi 50, ia akan menunjukkan peningkatan dalam keadaan ekonomi negara.

10:30 - Indek Market aktiviti permulaan perniagaan dalam pelbagai sektor ekonomi UK Julai (pra pelancaran) dari pasaran. Jika indeks melebihi 50, ia akan menunjukkan peningkatan dalam ekonomi British.

14:30 - Kanada indeks harga pengguna (IHP) bagi bulan Jun. Indeks ini menilai pergerakan harga dan inflasi dalam negara. Tahap yang tinggi dalam Indeks ini menunjukkan kemungkinan peningkatan dalam kadar faedah.

19:00 - Laporan Baker Hughes, (syarikat perkhidmatan medan minyak) Bilangan operasi pelantar penggerudian di Amerika Syarikat. Indeks ini adalah satu petanda yang penting aktiviti dalam sektor minyak ekonomi di Amerika Syarikat. Ia mempunyai kesan yang kuat atas harga minyak.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas