Minggu lepas RBA dan Bank England memotong kadar faedah sebanyak 25 mata kepada tahap 1.5% dan 0.25%, masing-masing. Kedua-dua Bank Pusat itu menunjukkan kecenderungan untuk meredakan dasar monetari yang lebih banyak. Direkodkan bahawa kadar faedah di UK telah turun ke tahap terendah lebih daripada 300 tahun. Jumaat lepas, data makro-ekonomi AS yang penting telah dikeluarkan, ianya boleh menjejaskan USD sepanjang bulan ini.

Data pasaran buruh AS pada Julai yang positif akan meningkatkan peluang kenaikan kadar faedah pada bulan September. Walau bagaimanapun, menurut peserta pasaran, data KDNK AS yang lemah , laporan DPN yang positif tidak akan mencukupi untuk mempengaruhi keputusan kerajaan persekutuan AS untuk menaikkan kadar pada bulan September, terutamanya sebelum perbahasan pertama antara calon Presiden Hillary Clinton dan Donald Trump, yang dijadualkan untuk September 26. Walau bagaimanapun, kenaikan kadar faedah sebanyak 0.25% mungkin berlaku pada bulan Disember. Pasaran menganggarkan kebarangkalian dasar monetari yang mengetatkan pada bulan September pada 15% berbanding 9% sebelum penerbitan NFPR).

Perbezaan dasar monetari di Amerika Syarikat dan negara-negara lain dengan ekonomi terbesar kekal semakin meningkat, yang akan meningkatkan permintaan untuk USD di pasaran sehingga ke penghujung tahun.

Perangkaan sosioekonomi Makro dan berita minggu ini akan merangkumi:

Selasa
02:01 (GMT + 3) - laporan jualan runcit dari Konsortium runcit Britain (risiko) Julai.

04:30 - indeks harga pengguna (IHP) dan Indeks Harga Pengeluar (PPI) China Julai. Ini adalah penunjuk inflasi utama di China. Dalam kes data positif yang dikeluarkan oleh Bank China boleh mengetatkan dasar monetari. Ekonomi China ialah ekonomi kedua terbesar di dunia selepas Amerika itu. Kebimbangan tentang kelembapan ekonomi Cina memberikan tekanan kepada pasaran kewangan. Pertumbuhan ekonomi China telah perlahan hingga 6.5% - 7% setahun berbanding dengan pertumbuhan yang hebat tahunan sebanyak 10% hanya beberapa tahun yang lalu. Walau bagaimanapun, ekonomi Cina masih merupakan satu yang paling tinggi di dunia. Memandangkan pengaruh kuat ekonomi Cina ke atas ekonomi global, ketidakstabilan dalam pasaran kewangan mungkin meningkat pada tempoh penerbitan data Cina. dari China.

08:45 - kadar pengangguran di Switzerland Julai (3.3% pada bulan Jun) 09:00 - imbangan perdagangan Jerman bagi bulan Jun. Indeks ini memberi kesan yang besar pada Euro 11:30 - British data makro-ekonomi untuk bulan Jun, sebulan sebelum referendum mengenai Brexit. Adalah dijangkakan bahawa turun naik secara berpasangan dengan paun dan Indeks FTSE100 di Bursa Saham London akan meningkat.

17:00 - penilaian dari Institut ekonomi dan sosial penyelidikan Negara British (NIESR) mengenai pertumbuhan kadar KDNK dalam negara bagi tempoh tiga bulan yang akan datang. Laporan ini diterbitkan sebelum pelepasan data KDNK yang rasmi dan boleh menjejaskan dasar monetari di UK.

23:30 - American petroleum Institute (API) akan mengeluarkan laporan mengenai perubahan dalam rizab minyak AS untuk minggu lepas.

Kajian Mingguan 08.08 - 14.08.2016

Rabu
03:30 - Indeks keyakinan pengguna Westpac Australia bagi bulan Ogos.

06:05 - ucapan oleh Glenn Stevens Gabenor RBA di sidang akhbar tersebut. Beliau akan menilai keadaan semasa ekonomi Australia dan menunjukkan prospek dasar monetari. Adalah dijangkakan bahawa turun naik secara berpasangan dengan dolar Australia dan pasaran saham Australia.

Dijangkakan meningkat semasa pembentangan oleh Encik Stevens 17:30 - Jabatan Amerika Syarikat tenaga akan melepaskan laporan mingguan kepada minyak dan produk minyak rizab di kedai-kedai AS.

21:00 - laporan bulanan mengenai bajet US dengan tinjauan ekonomi oleh kerajaan persekutuan AS Julai (Beige buku), yang menilai keseluruhan keadaan ekonomi Amerika Syarikat. Sekiranya peningkatan lebihan bajet, USD akan mengukuhkan dan ayat Visa.

Kajian Mingguan 08.08 - 14.08.2016

Khamis
00:00 - keputusan RBNZ dalam kadar faedah. Adalah dijangkakan bahawa kadar akan dikurangkan sebanyak 25 mata asas, tahap 2.00%. Pada sidang akhbar itu, Ketua Bank, Graeme Wheeler akan menilai prospek bagi pertumbuhan ekonomi di masa depan dasar kewangan Bank Negara dan New Zealand. Inflasi yang rendah dan peningkatan dalam Mata Wang New Zealand yang berterusan dan meningkatkan tekanan ke atas hasil tenusu dan industri pengeluar adalah faktor-faktor yang negatif yang boleh menjejaskan ekonomi negara. Graeme Wheeler menandakan kemungkinan tambahan kadar pemotongan dalam negara, yang akan memberi tekanan ke atas NZD itu.

04:00 - indeks harga pengguna awal Australia bagi bulan Ogos. Data yang positif akan menguntungkan untuk AUD, kerana ia akan mengurangkan kebarangkalian untuk pengurangan kadar faedah di Australia dan begitulah sebaliknya.

15:30 - permohonan awal untuk faedah pengangguran di Amerika Syarikat untuk minggu lepas. Indeks Harga eksport/import di Amerika Syarikat untuk Julai Jumaat.

Kajian Mingguan 08.08 - 14.08.2016

Jumaat
01:30 - Indeks aktiviti perniagaan dalam sektor pembuatan (PMI) di New Zealand untuk Julai.

01:45 - jualan runcit di New Zealand untuk Q2. Data ini merupakan petunjuk bagi perbelanjaan pengguna dalam negara.

05:00 - jualan runcit China secara tahunan bagi bulan Julai.

08:30 - data pengeluaran perindustrian Cina, Julai (atas dasar Tahunan). Peningkatan dalam pengeluaran boleh mencetuskan pecutan inflasi dan menyebabkan kenaikan dalam Yuan tersebut dan begitulah sebaliknya.

09:00 - indeks harga pengguna di Jerman Julai dan KDNK Jerman untuk Q2. KDNK Jerman ialah 4% daripada global GDP dan 30% daripada KDNK Eropah. Oleh itu, KDNK Jerman mungkin menjejaskan Dasar Monetari Bank Pusat Eropah. KDNK Jerman yang positif akan mempunyai kesan positif kepada Euro dan Eropah pasaran saham, terutamanya mengenai Indeks DAX30 Bursa Saham Frankfurt dan sebaliknya.

12:00 - KDNK Eropah untuk Q2 dan pengeluaran perindustrian di zon Euro pada bulan Julai. Dalam tempoh penerbitan turun naik secara berpasangan dengan Euro dan indeks saham Eropah akan meningkat.

15:30 - data jualan runcit AS Julai. Indeks ini adalah penunjuk utama pengguna berbelanja, menunjukkan perubahan dalam volum jualan dalam sektor jualan runcit.

20:00 - laporan syarikat perkhidmatan medan minyak Baker Hughes bilangan operasi pelantar penggerudian di Amerika Syarikat. Ia adalah satu petanda yang penting aktiviti dalam sektor minyak dari Amerika Syarikat yang mempunyai kesan yang ketara pada harga minyak.

Kajian Mingguan 08.08 - 14.08.2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas