Acara utama bagi dolar pada minggu ini ialalh tumpuan kepada ucapan Yellen Janet Pengerusi Rizab Persekutuan AS di Simposium ekonomi Tahunan di Jackson Hole. Para ahli ekonomi akan terus menganalisis berapa banyak kesan ekonomi di UK dipengaruhi oleh keputusannya untuk keluar dari Kesatuan Eropah (KDNK bagi suku ke-2 akan disiarkan). Kita juga akan lihat data pada ekonomi KDNK Jerman bagi suku ke-2 yangmana ekonomi mereka disokong oleh lokomotif ekonomi zon euro keseluruhan.

Selepas pembebasan indeks harga pengguna di AS pada bulan Julai, serta minit-minit terakhir Mesyuarat FOMC yang agak baik, minggu lepas dolar AS telah turun pada pasaran pertukaran asing. Walau bagaimanapun, penurunan dolar yang dihentikan sementara pada hari Jumaat dengan penutupan kedua-dua kedudukan pendek dolar pada penghujung minggu dagangan dan komen beberapa orang Pegawai Persekutuan AS tentang masa depan dasar kewangan di Amerika Syarikat, yang jelas bercakap menyokong peningkatan beransur-ansur dalam kadar faedah di Amerika Syarikat.

Seperti biasa, semasa minggu dagangan yang akan datang kami menjangka penerbitan beberapa data ekonomi makro yang penting dan beberapa maklumat yang penting.

Hari Isnin
15:30 (GMT + 3) – Indeks aktiviti Kebangsaan Persekutuan Chicago (CFNAI) menilai aktiviti ekonomi di Amerika Syarikat sebagai keseluruhan, serta risiko inflasi.

Hari Selasa
07:00 – ucapan Gabenor Bank Jepun Haruhiko . Sabtu ini akan diterbitkan akhbar Sankei Shimbun sebagai berkata bahawa bank negara “tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan selanjutnya bagi mengurangkan dasar monetari".

10:30 – Pasaran Indeks aktiviti perniagaan di Jerman pada bulan Ogos (pra pelancaran).

11:00 – Indeks aktiviti perniagaan Markit zon Euro pada bulan Ogos (pra pelancaran).

16:45 – Pasaran PMI Indeks sektor pembuatan ekonomi di Amerika Syarikat pada bulan Ogos (pra pelancaran).

17:00 – jualan rumah baru di Amerika Syarikat pada bulan Julai.

23:30 – American Petroleum Institute (API) akan menerbitkan laporan mengenai perubahan dalam rizab minyak AS minggu lepas.

Analisa Mingguan bagi Ogos 22 hingga 28, 2016

Hari Rabu
1:45 – imbangan perdagangan New Zealand Julai. Ramalan meramalkan defisit perdagangan sebanyak 320 juta dolar New Zealand, yang akan memberi kesan negatif pada sebut harga dolar Australia.

08:00 – Indeks petunjuk ekonomi terkemuka di Jepun pada bulan Jun.

09:00 – Jerman di KDNK bagi suku ke-2 (pra pelancaran). Pertumbuhan hampir sifar yang dijangkakan (+ 0.4%).

09:00 – penunjuk penggunaan UBS di Switzerland. Penunjuk terdiri daripada lima komponen (jualan kereta baru, tahap aktiviti runcit sektor, borang terkini di Hotel-hotel di Switzerland, tahap keyakinan pengguna dan jumlah transaksi kad kredit) dan mencerminkan keyakinan pengguna di masa depan mereka dan keadaan ekonomi.

17:30 – Jabatan Tenaga Amerika Syarikat menerbitkan Laporan mingguan mengenai Amerika Syarikat minyak dan rizab produk minyak.

Analisa Mingguan bagi Ogos 22 hingga 28, 2016

Hari Khamis
Bermulanya Simposium Tahunan wakil-wakil bank negara dan ekonomi di Jackson Hole (AS).

10:15 – pengeluaran perindustrian di Switzerland pada Q2.

11:00 – keyakinan perniagaan IFO dan penunjuk jangkaan ekonomi di Jerman pada bulan Ogos.

15:30 – awal tuntutan menganggur dalam Amerika Syarikat untuk minggu lepas, pesanan untuk barang tahan lama (pembuatan produk tersebut melibatkan pelaburan yang besar) pada bulan Julai.

16:45 – Markit Indeks aktiviti perniagaan dalam sektor Perkhidmatan AS pada bulan Ogos (pra pelancaran).

Hari Jumaat
Ucapan oleh Pengerusi Rizab Persekutuan AS Janet Yellen di Simposium ekonomi Tahunan di Jackson Hole. Masa bercakap akan diumumkan secara berasingan. Jika J. Yellen memberikan tanda-tanda bahawa kemungkinan kenaikan kadar pada bulan September, dollar akan mengukuhkan secara mendadak di pasaran Mata Wang.

2:30 – indeks harga pengguna di Jepun pada bulan Julai / Ogos.

09:00 – Indeks keyakinan pengguna di Jerman pada bulan September.

11:30 – UK KDNK bagi suku ke-2 (pra pelancaran). Ia dijangka meningkat sebanyak 0.6% dan 2.2% y-o-y.

15:30 – pra keluaran indeks harga KDNK dan data tahunan kami KDNK bagi suku ke-2 (ramalan - 1.1% pertumbuhan). Harga inflasi dan Indeks perbelanjaan penggunaan peribadi di Amerika Syarikat bagi suku ke-2 (pra pelancaran). Ia dijangka meningkat sebanyak 1.9% dan 1.7% masing-masing.

16:45 – pasaran Indeks aktiviti perniagaan di Amerika Syarikat pada bulan Ogos 20:00 - laporan syarikat perkhidmatan minyak Baker Hughes bilangan pelantar penggerudian yang aktif di Amerika Syarikat, yang merupakan petunjuk penting bagi aktiviti sektor minyak ekonomi di Amerika Syarikat dan menjejaskan petikan daripada harga minyak yang ketara. Nilai semasa - 406 pelantar yang aktif.

Analisa Mingguan bagi Ogos 22 hingga 28, 2016
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas