Pasaran buruh AS data dilancarkan Jumaat lepas adalah positif tetapi di bawah bidang kuasa ramalan. “Non-farm Payroll” meningkat sebanyak 156 000 pada bulan September berbanding unjuran sebanyak +175000 dan disemak semula bilangan 167000 pada bulan Ogos. Kadar pengangguran telah meningkat sebanyak 0.1% pada bulan September berbanding unjuran sebanyak 4.9% dan tahap 4.9% pada bulan Ogos.

Purata gaji sejam telah berkembang sebanyak 2.6% pada setiap tahun (+0.2 peratus pada bulan September).

Data telah diturunkan peluang kenaikan kadar di Amerika Syarikat pada bulan November kepada 8.3%. Menurut data Tempahan oleh Kumpulan CME selepas pembebasan pasaran buruh Amerika Syarikat Jumaat lepas, kebarangkalian untuk kenaikan kadar bulan Disember telah meningkat daripada 63.4% kepada 65.1%.

Jumaat lepas paun telah menurun di pasaran secara mendadak. Dalam masa dua minit paun jatuh sebanyak 7%. Pasangan GBP/USD telah kehilangan kira-kira 400 mata dan didagangkan dengan harga penutup sebanyak 1.2440. Automatik sistem pelaburan, yang diaktifkan selepas pecahan tahap, pecah melalui halangan berhenti kerugian dan perintah berhenti. Pasangan GBP/USD jatuh kepada terendah 31 tahun baru di bawah paras $1.1200. Pasangan GBP/USD jatuh hampir 8%.Analisis Mingguan bagi 10 hingga 16 Oktober 2016

Berita terkini dan perangkaan makro-ekonomi yang dijadualkan pada minggu ini adalah seperti berikut:

Hari Isnin
Kalendar ekonomi adalah uneventful. Hari Isnin adalah hari di Amerika Syarikat, Kanada dan Jepun.

Hari Selasa
00:45 (GMT + 3) - jualan runcit melalui kad-kad elektronik di new Zealand pada bulan September.

01:00 - Indeks keyakinan perniagaan NZIER Q3. Peningkatan indeks ini akan menunjukkan peningkatan pelaburan Perniagaan, yang akan menjadi faktor positif untuk NZD.

02:01 - (risiko) British Retail Consortium dan runcit jualan laporan bagi bulan Ogos data ini menunjukkan perkembangan dan kemajuan di sektor runcit di UK.

03:30 - kerajaan Australia laporan prospek ekonomi dan kewangan dengan akaun semakan ramalan KDNK dan bajet.

04:30 - jumlah pinjaman gadai janji di Australia pada bulan Ogos.

06:00 - ucapan oleh McDermott RBNZ Timbalan Ketua.

12:00 - Indeks sentimen perniagaan dan penilaian ZEW keadaan ekonomi di Jerman untuk bulan Oktober; Indeks sentimen ekonomi negara pada bulan Oktober. Dalam hal data positif EU akan naik.

17:00 - Indeks keadaan pasaran buruh di Amerika Syarikat bagi September.Analisis Mingguan bagi 10 hingga 16 Oktober 2016

Hari Rabu
02:30 - Keyakinan pengguna Westpac di Australia, yang menunjukkan kepercayaan penduduk kepada ekonomi negara. Positif data Indeks ini akan menjadi faktor positif bagi AUD.

12:00 - pengeluaran perindustrian di zon Euro bagi bulan Ogos. Ramalan adalah +1.2% pada asas bulanan dan +1.4% pada asas tahunan. Jika ramalan membuktikan untuk menjadi betul Euro akan naik. Euro juga boleh membesar sebelum pelepasan data dan jatuh jika data negatif.

12:00 - Indeks ZEW ekonomi harapan di Switzerland untuk bulan Oktober.

21:00 - minit dari Mesyuarat FOMC, yang mungkin mengandungi panduan tentang masa depan dasar kewangan yang lepas. Minit adalah penting untuk menentukan masa depan dasar kewangan oleh Kerajaan Persekutuan AS dan prospek kenaikan kadar faedah. Menurut kontrak hadapan pada kadar faedah, kebarangkalian kenaikan kadar pada bulan November ialah 8.3% dan pada bulan Disember - 65.1%.

23:30 - (API) Amerika petroleum Institute laporan tentang perubahan itu minyak US berhak untuk minggu lepas.

Analisis Mingguan bagi 10 hingga 16 Oktober 2016

Hari Khamis
01:30 – Indeks aktiviti perniagaan dalam sektor pembuatan (PMI) di New Zealand. Indeks ini menunjukkan syarat-syarat dalam persekitaran perniagaan negara. PMI dalam sektor pembuatan adalah satu petanda yang penting keadaan ekonomi secara menyeluruh di seluruh negara. Hasil di atas 50 menunjukkan peningkatan dalam aktiviti, yang merupakan faktor positif untuk NZD. Sebulan yang lalu Indeks adalah pada tahap 55.1.

02:01 – RICS perumahan indeks harga di UK bagi September. Penunjuk ini menunjukkan keadaan pasaran perumahan dan ekonomi secara keseluruhan, kerana pasaran harta tanah adalah sangat sensitif kepada perubahan dalam aktiviti perniagaan. Adalah dijangkakan bahawa Indeks akan berada pada tahap +14% berbanding +12% pada bulan Ogos.

03:00 – jangkaan inflasi harga pengguna di Australia untuk bulan Oktober. Indeks menunjukkan pengguna jangkaan inflasi bagi tempoh 12 bulan akan datang.

05:30 – imbangan perdagangan asing China pada bulan September. Ekonomi Cina adalah yang kedua terbesar di dunia selepas Amerika Syarikat. Oleh yang demikian, data makro-ekonomi negara ini mempunyai kesan besar pada pasaran kewangan global, Yuan yang dan lain-lain Mata Wang Asia, USD dan indeks saham Cina dan Asia.

07:30 – Indeks aktiviti dalam sektor perkhidmatan dari Kementerian ekonomi, perdagangan dan industri Jepun. Indeks ini menunjukkan keadaan sektor Perkhidmatan Jepun.

09:00 – inflasi indeks harga pengguna (IHP) di Jerman bagi September. Indeks ini mempunyai pengaruh yang kuat keatas Euro kerana ekonomi negara Jerman adalah salah satu yang paling penting di zon Euro. CPI adalah penunjuk utama inflasi dan perubahan kepada pembelian trend di Jerman. Ramalan adalah +0.1% pada setiap bulan dan +0.7% pada setiap tahun.

09:00 – sidang kemuncak ekonomi EU. Presiden dan Perdana Menteri Negara-negara EU akan bertemu untuk membincangkan langkah-langkah yang diperlukan untuk menyelesaikan masalah yang mendesak.

15:30 – permohonan awal untuk faedah pengangguran di Amerika Syarikat untuk minggu lepas. Nilai sebelumnya ialah pada tahap 249 000. AS indeks harga eksport/import pada bulan September.

17:30 – Jabatan Tenaga AS akan mengeluarkan data mengenai perubahan ke atas AS stok minyak dan produk minyak untuk minggu lepas.

19:15 – ucapan Patrick Harker, ahli FOMCAnalisis Mingguan bagi 10 hingga 16 Oktober 2016

Hari Jumaat
04:30 - Indeks inflasi harga (PPI) para pengeluar dan harga pengguna (IHP) China pada bulan September. CPI adalah penunjuk utama inflasi dan perubahan trend pembelian. Peningkatan ketara dalam indeks harga pengguna menunjukkan destabilization ekonomi, dan boleh mencetuskan rakyat Bank of China untuk mengetatkan dasar monetari dan fiskal, yang akan mencetuskan peningkatan dalam Yuan. Nilai sebelumnya adalah pada tahap +1.3%.

12:00 - imbangan perdagangan negara bagi bulan Ogos. Sebulan yang lalu indeks menunjukkan lebihan dagangan sebanyak 20 bilion Euro.

15:30 - penunjuk inflasi Amerika Syarikat bagi September termasuk jualan runcit dan Indeks Harga Pengeluar. Indeks jualan runcit adalah penunjuk utama pengguna berbelanja di Amerika Syarikat, menunjukkan perubahan dalam volum jualan dalam perdagangan runcit. Ramalan adalah +0.6%. Ucapan oleh Eric Rosengren, Presiden Fed Boston akan berlangsung pada masa yang sama.

17:00 - Reuters/Michigan Indeks kepercayaan pelanggan awal Oktober. Ramalan adalah 92.0.

19:00 - ucapan Ketua Kerajaan Persekutuan AS Janet Yellen. Jika Puan Yellen bercakap mengenai dasar monetari di Amerika Syarikat, pergolakan dalam USD akan meningkat secara mendadak. Jika ucapan beliau menunjukkan kemungkinan kenaikan kadar faedah sebelum akhir tahun, USD secara mendadak akan mengukuhkan pasaran pertukaran asing.

20:00 - laporan mengenai bilangan pelantar penggerudian yang aktif di Amerika Syarikat oleh syarikat perkhidmatan medan minyak Baker Hughes. Laporan ini memberi kesan yang besar kepada harga minyak. Pada masa ini, bilangan pelantar aktif adalah 428.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas