Pada akhir minggu lepas USD mendadak naik, serta pasaran saham Amerika Syarikat kerana kemenangan Donald Trump dalam pilihan raya presiden di Amerika Syarikat.

Pelabur mula mengeluarkan wang daripada aset yang lebih selamat, seperti Yen, logam berharga dan bon kerajaan. Saham syarikat-syarikat industri dan bank-bank telah meningkat dengan ketara minggu lepas. Dalam masa seminggu indeks DJIA telah meningkat sebanyak 5.4%, yang merupakan hasil yang tertinggi sejak Disember 2011. indeks S & P500 dan Nasdaq Komposit telah berkembang sebanyak 3.8%. Sub-indeks bagi syarikat-syarikat industri yang diperbadankan di indeks S & P500 telah meningkat sebanyak 8%; sub-indeks sektor kewangan telah meningkat sebanyak 11%. Jumaat lepas harga emas jatuh kepada paras terendah 5 minggu dan ditutup dagangan pada COMEX dengan penurunan sebanyak 3.3% pada tahap $ 1224,30 per Troy auns, iaitu paras penutup terendah sejak 3 Jun.

Menurut niaga hadapan untuk kadar faedah Persekutuan itu, kebarangkalian pengetatan dasar monetari pada bulan Disember adalah pada 81.1%.Kajian mingguan untuk remaja 14 - 20 November 2016

Statistik makro-ekonomi dan berita penting minggu ini adalah seperti berikut:

Hari Isnin
13:00 (GMT + 3) – Industrial output pengeluaran di zon Euro pada bulan September.

18:00 – Ucapan oleh ECB Presiden Mario Draghi. Sebagai peraturan, turun naik dalam pasaran kewangan meningkat semasa ucapan beliau. Pelabur hendaklah berhati-hati apabila berdagang dalam pasaran mata wang.Kajian mingguan untuk remaja 14 - 20 November 2016

Hari Selasa
00:45 jualan – Retail di New Zealand pada S3.

03:30 – Minit mesyuarat terakhir RBA, yang dikeluarkan dua minggu selepas mesyuarat itu. Jika RBA menunjukkan "agresif" sikap ramalan inflasi, yang dianggap oleh pasaran sebagai kebarangkalian kenaikan kadar, AUD akan naik.

10:00 – KDNK Jerman pada S3. KDNK adalah petunjuk umum keadaan ekonomi di negara ini. Ekonomi Jerman adalah satu kuasa penggerak keseluruhan ekonomi zon Euro. Peningkatan KDNK Jerman adalah faktor positif untuk EUR, dan begitu juga sebaliknya. Ia dijangka bahawa KDNK akan berkembang sebanyak 1.8% pada setiap tahun dan oleh + 0.3% pada setiap bulan. Jika KDNK ternyata menjadi lebih lemah daripada yang dijangkakan, ia akan memberi tekanan kepada Euro.

11:30 – KDNK Perancis untuk Q3.

12:00 – KDNK Itali untuk Q3.

00:30 – British indeks harga pengguna pada bulan Oktober. indeks harga pengguna adalah petunjuk utama inflasi, dan petunjuk penting, yang membantu Bank of England menentukan dasar kewangan masa depan di negara ini. Ia dijangka bahawa KDNK akan berkembang sebanyak 1.1%, yang akan memberi kesan yang positif kepada pound, dan sebaliknya.

13:00 – indeks ZEW sentimen perniagaan di Jerman pada bulan November.

13:00 – Imbangan perdagangan daripada zon Euro pada bulan September; KDNK Eropah pada S3 (ia dijangka bahawa KDNK akan berkembang sebanyak 1.6% pada asas tahunan dan 0.3% pada setiap suku tahun). data makro-ekonomi zon Euro dan Jerman menunjukkan bahawa terdapat ancaman deflasi di zon Euro. Jika data adalah lebih buruk daripada ramalan, Euro akan turun dalam pasaran mata wang.

16:30 – penunjuk inflasi AS bagi Oktober, termasuk data jualan runcit, indeks harga eksport / import. jualan runcit menunjukkan tahap perbelanjaan pengguna di Amerika Syarikat, dan perubahan kepada jualan jumlah dalam sektor perdagangan runcit. ramalan adalah + 0.6%.

Selepas 17:00 – Harga indeks daripada produk tenusu New Zealand, yang biasanya menyebabkan kenaikan dalam turun naik dalam NZD itu. Lelongan, yang berlaku dua minggu lalu, menunjukkan bahawa harga dunia bagi produk tenusu telah berkembang.

Dairy global indeks harga perdagangan bagi produk tenusu adalah pada tahap + 11.4%. susu tepung adalah perkara utama eksport negara. Penurunan harga akan meletakkan tekanan ke atas wang, dan sebaliknya.Kajian mingguan untuk remaja 14 - 20 November 2016

Hari Rabu
00:30 – Laporan mengenai perubahan kepada rizab minyak di Amerika Syarikat oleh Institut Petroleum Amerika (API) untuk minggu lepas.

13:00 – ZEW ekonomi jangkaan indeks di Switzerland pada bulan November.

17:15 – pengeluaran perindustrian AS dan penggunaan kapasiti bagi Oktober.

18:30 – Perubahan kepada minyak dan produk petroleum inventori di Amerika Syarikat untuk minggu terakhir daripada Jabatan Tenaga Amerika Syarikat.

23:00 – laporan mengenai kestabilan kewangan oleh RBNZ. Laporan itu boleh menyebabkan kenaikan dalam turun naik dalam NZD itu.

Kajian mingguan untuk remaja 14 - 20 November 2016

Hari Khamis
12:30 – Laporan mengenai jualan runcit di UK pada bulan Oktober oleh Pejabat Statistik Kebangsaan.

13:00 – indeks harga pengguna di zon Euro bagi Oktober. indeks harga pengguna adalah penunjuk utama daripada kadar inflasi. Ia memberi kesan kepada keputusan dasar monetari ECB. Menurut ramalan indeks akan berkembang sebanyak 0.3% (+ 0.5% pada asas tahunan). Jika ramalan itu tidak betul, turun naik dalam Euro dan indeks saham Eropah akan meningkat.

15:30 – maklumat mengenai mesyuarat ECB yang dikhaskan untuk dasar monetari dan ulasan mengenai perubahan kepada dasar kewangan dan ekonomi.

16:30 – Pembinaan rumah-rumah di Amerika Syarikat pada bulan Oktober, data mingguan Jabatan AS Buruh pada bilangan permohonan awal untuk faedah pengangguran. nombor sebelum permohonan adalah 254 000 dan ramalan 259 000.

16:30 – penting petunjuk makro-ekonomi di Amerika Syarikat, termasuk indeks harga pengguna bagi Oktober, indeks aktiviti perniagaan dalam sektor pembuatan dari Persekutuan Philadelphia pada bulan November.

18:00 – Satu ucapan Persekutuan Gabenor Janet Yellen. Jika ucapan Janet Yellen menunjukkan kebarangkalian kenaikan kadar faedah sehingga akhir tahun ini, USD mendadak akan berkembang dalam pasaran mata wang.Kajian mingguan untuk remaja 14 - 20 November 2016

Hari Jumaat
10:00 – Jerman indeks harga pengeluar bagi Oktober.

11:00 – Satu ucapan oleh Gabenor ECB, Mario Draghi.

18:00 – petunjuk indeks AS utama bagi bulan Oktober.

21:00 – laporan mengenai pelantar penggerudian aktif oleh perkhidmatan medan minyak syarikat US Baker Hughes. Indeks ini merupakan petunjuk penting aktiviti dalam sektor minyak AS. Indeks ini mempunyai kesan yang besar ke atas harga minyak. Pada masa ini, bilangan pelantar aktif adalah 452.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas