Minggu lalu USD telah menurun dalam pasaran pertukaran asing selepas hampir tiga minggu pertumbuhan yang disebabkan oleh kemenangan Donald Trump dalam pilihan raya presiden.

Jangkaan bahawa Presiden pilihan Donald Trump akan merangsang ekonomi negara itu memperkenalkan potongan cukai dan meningkatkan perbelanjaan awam, telah membawa kepada kebangkitan besar-besaran dalam USD. Pelabur membeli mata wang Amerika dan saham bank-bank utama, perubatan, teknologi, bioteknologi dan syarikat-syarikat industri.

Pelabur minggu lepas mula mengambil keuntungan dalam kedudukan panjang dengan USD.

Jangkaan kenaikan kadar faedah di Amerika Syarikat pada Disember mungkin telah dimasukkan ke dalam harga, dan USD sedang mengalami pembetulan menurun dalam pasaran pertukaran asing.

Rehat diperlukan sebelum pertumbuhan seterusnya dalam USD.Kajian mingguan untuk 28 November - 4 Disember 2016

Statistik makro-ekonomi dan berita penting minggu ini adalah seperti berikut:

Hari Isnin
17:00 (GMT + 3) – ucapan oleh Mario Draghi, Presiden ECB. Biasanya ucapan beliau selepas mesyuarat menyebabkan kebangkitan turun naik dalam pasaran kewangan. Ia adalah perlu untuk berhati-hati dalam pasaran mata wang, terutamanya dalam Euro perdagangan dan indeks Eropah.

18:30 – Indek Persekutuan Dallas bagi aktiviti perniagaan dalam sektor pembuatan bagi November.

Hari Selasa
02:00 ucapan Stephen Poloz, Gabenor Bank Canada.

02:30 – statistik makro-ekonomi - important Jepun, menunjukkan pertumbuhan ekonomi: jualan runcit bagi Oktober, kadar pengangguran pada bulan Oktober (ramalan: 3.0%), perbelanjaan isi rumah, yang sebagai petunjuk keyakinan pengguna (ramalan: -0.6%) . Ia dijangka bahawa turun naik akan peningkatan mendadak dalam yen dan pasaran saham Jepun.

10:45 – KDNK di Perancis untuk S3 (akhir).

12:30 – pinjaman pengguna British dan aplikasi gadai janji yang diluluskan pada bulan Oktober.

13:00 – ucapan ketua RBNZ.

16:00 – Indeks Harga Pengguna (CPI) di Jerman pada bulan November. Indeks ini mempunyai pengaruh yang kuat ke atas Euro, ekonomi Jerman adalah amat penting di zon Euro. CPI adalah penunjuk utama inflasi dan perubahan dalam trend pembelian di Jerman.

16:30 – KDNK AS pada S3, KDNK AS tahunan di Q3. KDNK adalah indeks utama, yang memberi kesan dasar kewangan di negara ini, bersama-sama dengan data pasaran buruh dan inflasi. ramalan adalah + 3.0%.

16:30 – imbangan pembayaran di Kanada pada S3.

17:00 – Perumahan indeks harga di Amerika Syarikat untuk bulan September.

18:00 – Indeks Keyakinan pengguna di Amerika Syarikat pada bulan November. Ramalan adalah 100.0%.

23:00 – Laporan Kestabilan kewangan oleh RBNZ.Kajian mingguan untuk 28 November - 4 Disember 2016

Hari Rabu
Mesyuarat OPEC.

00:30 – Laporan mengenai perubahan dalam stok minyak AS untuk minggu lepas.

02:50 – Pengeluaran perindustrian di Jepun pada bulan Oktober.

03:00 – jualan rumah baru di Australia pada bulan November.

03:01 – Gfk indeks keyakinan pengguna di UK pada bulan November.

10:00 – UBS indeks penggunaan pengguna di Switzerland bagi Oktober. Penunjuk menggabungkan lima komponen: jualan kereta baru, aktiviti dalam sektor runcit, bilangan malam ditempah di hotel-hotel Switzerland, keyakinan pengguna dan jumlah transaksi yang dilakukan melalui kad kredit.

11:00 – KOF indeks penunjuk utama di Switzerland pada bulan November.

11:55 – Kadar pengangguran di Jerman pada bulan November.

13:00 – Awal Indeks Harga Pengguna (CPI) di zon Euro pada bulan November. CPI adalah penunjuk utama inflasi, yang mempunyai kesan yang kuat ke atas harga Euro.

13:30 – Laporan Kestabilan kewangan Bank of England.

15:30 – Satu ucapan oleh Mario Draghi, Presiden ECB.

16:15 – kadar pengangguran ADP di Amerika Syarikat pada bulan November. Biasanya, data ini mempunyai kesan yang kuat ke atas pasaran dan harga USD; Walau bagaimanapun, tidak ada hubungan langsung dengan Gaji Bukan Ladang. Dijangka bahawa indeks akan meningkat sebanyak 13,000 pekerja di sektor swasta Amerika Syarikat (sehingga 160 000 terhadap 147 000 pada bulan Oktober).

16:30 – US pendapatan peribadi / perbelanjaan bagi November.

16:30 – KDNK Kanada untuk September, KDNK tahunan pada S3 (ramalan adalah + 3.4%).

17:45 – Chicago PMI, yang menganggarkan aktiviti ekonomi di Amerika of Illinois, Indiana dan Michigan. Satu keputusan yang di atas 50 adalah positif bagi USD (ramalan adalah 51.8).

18:00 – jualan rumah Menunggu di Amerika Syarikat pada bulan Oktober.

18:30 – Jabatan Tenaga Amerika Syarikat akan mengeluarkan laporan mingguan pada saham minyak dan produk minyak di Amerika Syarikat.

22:00 – tempah US Beige.Kajian mingguan untuk 28 November - 4 Disember 2016

Hari Khamis
01:30 - AIG indeks aktiviti dalam sektor pembuatan Australia bagi November.

04:00, 04:45 – indeks aktiviti perniagaan dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan di China pada bulan November. Ekonomi China adalah yang kedua terbesar di dunia selepas Amerika Syarikat. Oleh itu, statistik makro ekonomi China memberi kesan yang besar ke atas pasaran kewangan global, mata wang China dan mata wang Asia lain, USD dan komoditi mata wang, dan juga pada indeks saham China dan Asia.

11:15 – jumlah perdagangan runcit di Switzerland pada bulan Oktober.

11:30 – 11:55 indeks Markit aktiviti perniagaan bagi November dalam sektor pembuatan Itali, Perancis dan Jerman.

12:00 – Markit indeks aktiviti perniagaan bagi November dalam sektor pembuatan zon Euro.

12:30 – Markit indeks aktiviti perniagaan bagi bulan November di sektor pembuatan British.

13:00 – KDNK Itali untuk Q3.

13:00 – Kadar - Unemployment di zon Euro bagi Oktober (ramalan adalah 10%).

16:30 – permohonan awal untuk faedah pengangguran di Amerika Syarikat untuk minggu lepas. nombor sebelumnya adalah pada tahap 251 000.

17:45 – Markit indeks aktiviti perniagaan dalam sektor pembuatan AS untuk bulan November.

18:00 – ISM PMI dalam sektor pembuatan AS PMI untuk November; indeks pecutan inflasi perbelanjaan Amerika Syarikat dan pembinaan di Amerika Syarikat pada bulan Oktober.Kajian mingguan untuk 28 November - 4 Disember 2016

Hari Jumaat
03:30 – Jualan runcit di Australia pada bulan Oktober.

09:45 – KDNK Swiss untuk Q3.

13:00 – producer indeks harga zon Euro pada bulan Oktober. ramalan adalah + 0.3% dan -1.0% pada asas tahunan.

16:30 – data utama bulanan di pasaran buruh AS bagi November, termasuk bilangan pekerjaan baru di luar sektor pertanian (gaji bukan-Farm). ramalan adalah 174 000, iaitu sebanyak 13 000 lebih daripada pada bulan Oktober, dan juga kadar pengangguran di Amerika Syarikat dan pendapatan setiap jam purata.

16:30 – data pasaran buruh Bulanan di Kanada untuk November.

21:00 – Laporan mengenai pelantar penggerudian aktif oleh perkhidmatan medan minyak syarikat US Baker Hughes. Indeks ini merupakan petunjuk penting aktiviti dalam sektor minyak AS. Indeks ini mempunyai kesan yang besar ke atas harga minyak.

Pada masa ini, bilangan pelantar aktif adalah 474.Kajian mingguan untuk 28 November - 4 Disember 2016

Pelabur akan menunggu data Amerika Syarikat, yang akan dikeluarkan pada hari Jumaat, kerana ini akan menjadi statistik terakhir sebelum mesyuarat persekutuan pada 13-14 Disember. Berdasarkan data ini yang persekutuan akan membuat keputusan dasar monetarinya.
Bahan-bahan yang disiarkan di Laman ini disediakan oleh LiteForex untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau nasihat untuk tujuan arahan 2004/39/EEC. Di samping itu, bahan-bahan ini telah disediakan mengikut keperluan undang-undang yang direka untuk menggalakkan kebebasan kajian pelaburan dan tidak tertakluk kepada apa-apa larangan terhadap pengedaran tambahan pelaburan penyelidikan.Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas