Masalah utama psikologi yang pedagang hadapi setiap hari

Bahagian ini menghuraikan masalah psikologi utama yang dihadapi peniaga. Hal ini sebahagian besar pelajar baru yang berhadapan dengan masalah itu kerana pedagang yang berpengalaman mencari jalan untuk menyesuaikan diri dan menangani, satu cara atau lain , isu-isu psikologi mereka. Untuk pemula , sebab kerugian adalah sebahagian besarnya psikologi.

Mari kita membuat senarai utama " musuh" peniaga yang berjaya (yang tersembunyi di dalam diri pedagang).

  • Ketirisan displin
  • Mencari untuk membuat keuntungan sebanyak mungkin (tamak)
  • Mencari untuk membuat keuntungan secepat mungkin atau dengan segera membuat kerugian jika berlaku (lebihan dagangan)
  • Melebihkan satu kebolehan
  • Kekurangan keyakinan terhadap satu kebolehan (atau dalam satu strategi)
  • Percaya terhadap angka tertentu
  • Mengharapkan situasi pasaran dikeluarkan seperti yang dipilih
  • Takut keadaan awal yang tidak menentu berulang ulang (pembentukan, untuk beberapa jauh keadaan, selepas insiden pertama)

Perkara perkara diatas adalah “musuh” dan sukar dicapai, tetapi menggunakan contoh yang diberi kami akan cuba dan mengulas lanjut masalah paling tipikal yang dihadapi pedagang.

Kekurangan disiplin adalah masalah biasa yang wujud , sedikit sebanyak , untuk mana-mana orang . Tidak ada perkara seperti 100 % disiplin. Dalam beberapa profesion, ia mungkin tidak penting manakala yang lain, kekurangan disiplin boleh membuktikan bencana . Seorang pedagang perlu mengekalkan disiplin dan bekerja untuk memupuk disiplin jika dia / dia tidak yakin dengan kebolehan mereka.

Kekurangan disiplin boleh menunjukkan dirinya sebagai kecuaian ketika masuk dan keluar dari pasaran , kegagalan untuk menyimpan rekod perdagangan dan laporan, atau tidak sistematik (secara umumnya) perdagangan - di bila-bila masa , di mana-mana jumlah dan dengan mana-mana pertama " suka" instrumen. Bilangan urus niaga setiap unit perubahan masa bergantung kepada mood. Keputusan untuk masuk, keluar atau mengekalkan kedudukan diambil berdasarkan faktor-faktor rawak yang boleh termasuk apa-apa dari fasa bulan untuk keadaan perubatan pedagang.

Tidak meletakkan perintah perlindungan ( Had rugi / Ambil untung ) adalah satu lagi tanda kekurangan disiplin. Ini boleh menyebabkan kerugian yang lebih besar daripada yang dijangkakan oleh pedagang , atau keuntungan yang didapati sebagai keuntungan terapung tidak akan ditetapkan , manakala harga akan berubah tidak baik.

Untuk membayangkan kesan tingkah laku itu, fikir apa monyet boleh lakukan jika dibenarkan di dalam kokpit yang menarik tuil , tolak butang, dan melakukan apa sahaja yang ia suka . Kemungkinan bahawa pesawat itu akan sampai ke destinasi yang berhampiran dengan sifar. Walaupun , pada satu ketika , monyet hilang minat dalam tuas dan butang dan mula makan pisang , hasilnya masih sama.

Sedang untuk membuat keuntungan sebanyak mungkin ( ketamakan ) adalah perkara yang difahami , tetapi memudaratkan dagangan. Seorang pedagang pemula diilhamkan oleh fakta bahawa dia / dia mungkin mempunyai satu alat membantu untuk membina kekayaan yang besar daripada pergerakan kadar pertukaran mata wang , secara semula jadi ingin mendapatkan sebanyak mana kekayaan yang mungkin (dan , sebaik-baiknya , secepat mungkin) . keinginan Ini menjadikan pedagang melanggar peraturan mudah pengurusan wang. Walau bagaimanapun, memasuki pasaran dengan jumlah yang terlalu besar tidak , setakat ini, satu-satunya akibat daripada ketamakan dan , mungkin, tidak ada seorang pun yang paling berbahaya.

Perbuatan paling teruk ketamakan untuk menutup kedudukan terlalu awal jika ia mula membawa keuntungan. Dalam keadaan di mana transaksi telah menjana apa yang dipanggil " terapung" keuntungan, ketamakan membuat pedagang menetapkan keputusan , dan untuk berbuat demikian dia / dia perlu menutup transaksi. tingkah laku itu mengingatkan tukang kebun yang menanam benih dan kemudian menggali keluar setiap jam untuk melihat jika bunga matahari telah mula berkembang . Selain itu, tingkah laku itu bercanggah dengan salah satu daripada " peraturan emas" perdagangan: mengurangkan kerugian, tetapi jangan biarkan aliran keuntungan!

Pesanan terlalu dekat, seperti Ambil Untung , sering diletakkan untuk menutup urus niaga secepat keuntungan pertama dihasilkan. Arahan Had Rugi perlindungan biasanya tidak diletakkan sama sekali dalam kes ini. Pedagang berharap bahawa mereka akan dapat untuk menutup sebahagian besar urus niaga dengan keuntungan; Walau bagaimanapun , mereka tidak tahu apa yang perlu dilakukan dengan urus niaga negatif dengan kerugian yang besar , dan apabila terdapat terlalu banyak transaksi seperti ini mereka menjadi tidak berdaya.

Walau bagaimanapun, jika seorang pedagang mampu mengawal dan menghalang ketamakan dalam had yang munasabah, ketamakan boleh mempunyai kesan yang positif dengan membantu mengatasi rasa takut (lihat di bawah). Masalahnya ialah bahawa pedagang yang lebih atau kurang berpengalaman sememangnya telah mengalami kerugian besar. Sedang untuk membuat keuntungan membantu mengatasi takut situasi yang sama berulang.

Mencari peluang untuk membuat keuntungan secepat mungkin atau untuk membuat segera untuk kerugian jika ditanggung (lebihan dagangan).

Ketamakan menunjukkan dirinya , antara lain , dengan menjadikan pedagang menjalankan bilangan maksimum urus niaga setiap unit masa. Dengan mengandaikan bahawa setiap transaksi mempunyai potensi untuk membawa keuntungan , seorang pedagang mula berlaku logik yang lebih transaksi yang dibuat, lebih banyak keuntungan yang boleh dihasilkan. Pada masa yang sama mereka cuba untuk menutup walaupun keuntungan yang paling kecil, corak perdagangan pedagang seperti ini terdiri daripada beberapa berpuluh-puluh transaksi menguntungkan diikuti oleh satu atau dua transaksi menguntungkan besar yang mengeluarkan semua keuntungan dan sering membawa kepada kerugian daripada deposit itu.

Kami sama sekali tidak cuba untuk menghalang pedagang daripada menggunakan strategi seperti pipsing, scalping dan lain-lain. Walau bagaimanapun , pedagang haruslah memahami dengan jelas apa yang mendorong beliau pada bila-bila masa yang diberikan : strategi atau ketamakan. Sebagai sebahagian daripada strategi (jika pedagang jelas memahami matlamat dan risiko transaksi) jangka pendek dan sangat transaksi jangka pendek boleh berlaku. Walau bagaimanapun, jika seorang pedagang tidak dapat menjelaskan mengapa mereka telah menutup urus niaga, mereka harus menganalisis jika ketamakan mengganggu kerja mereka.

Satu lagi manifestasi ketamakan adalah secara purata berterusan tidak mengawal kedudukan yang tidak menguntungkan yang sedia ada dalam usaha untuk membuat ia menguntungkan atau, sekurang-kurangnya, pulang modal. Ini juga mengakibatkan nombor melebihi transaksi dan jumlah besar operasi yang memecah prinsip pengurusan wang.

Yang ingin memasuki pasaran selepas menanggung kerugian ( keinginan untuk mendapatkan semula kerugian ) sering membuat perbuatan pedagang emosi dan secara melulu, yang sering mengakibatkan kerugian yang besar atau pengambilan ketara. Sebagai peraturan , baru cuba untuk mendapatkan semula kerugian dengan menggandakan jumlah transaksi berikut kerugian. Lazimnya, kedudukan yang dibuka semula membawa kepada kerugian yang lebih besar , dan selepas beberapa lelaran itu, tiada apa yang tinggal daripada deposit itu.

Pada ketika ini, kita perlu membuat nota yang terdapat strategi yang memerlukan kemasukan segera selepas penutupan kedudukan sebelumnya. Sebagai contoh, penutupan belakang yang dipanggil (keadaan apabila transaksi kaunter dibuka semula menutup sedia ada dan pada masa yang sama membuka kedudukan dalam arah terbalik) . Ia tidak bermakna bahawa strategi ini akan gagal. perbezaan harus dibuat antara memasuki pasaran dalam keadaan emosi yang tidak stabil untuk membuat untuk kehilangan (yang tidak digalakkan) dan bekerja dengan tenang di bawah strategi yang jelas, yang dari segi ciri-ciri luaran mungkin sama dengan tingkah laku emosi tersebut.

Pedagang baru sering membuka harga yg terlalu tinggi kebolehan mereka dalam dua kes.

Dalam contoh pertama , ini berlaku apabila pedagang bermula di dalam pasaran Forex. Sebagai peraturan , yang diilhamkan oleh slogan pengiklanan dan membaca satu atau dua buku pintar ( lebih biasa , artikel pendek dan bukannya buku) peniaga memutuskan bahawa mereka telah menemui "Holy Grail" , bahawa ini akan menjadi beliau " rehat yang besar "dan bahawa mulai sekarang , semua masalah kewangan beliau diselesaikan. Kejayaan pertama dengan akaun demo menjadikan pedagang membuka harga yg terlalu tinggi kebolehan beliau lebih. Anda harus sedar bahawa bekerja dengan akaun demo boleh dikatakan bebas daripada pengaruh psikologi dan sama sekali tidak boleh dianggap sebagai sama untuk bekerja dengan akaun dagangan sebenar.

Pada peringkat ini (kerana kekurangan pengalaman) , pedagang tidak mengenal kepahitan kekalahan atau kerugian besar yang dialami, yang meningkatkan kebanggaan diri.

Gelombang kedua datang selepas pedagang telah hidup melalui keputusan kerugian pertama , mendapat pengalaman yang luas dan mempunyai peluang untuk berdagang mengekalkan berterusan, pertumbuhan yang agak stabil deposit untuk seketika. Kadang-kadang , pedagang yang , dalam satu tangan, tidak ada pemula lagi tetapi, di sisi lain , belum mencapai tahap profesional, membuat keputusan bahawa mereka boleh "melihat" pasaran, telah bergabung ( emosi ) ke dalam atau memperoleh beberapa kebolehan mistik lain.

Harga yg terlalu tinggi kebolehan seseorang biasanya membawa kepada perdagangan yang lebih agresif daripada yang munasabah. Terutamanya, jumlah terlalu besar digunakan untuk memasuki pasaran ; tiada perintah perlindungan berhenti diletakkan ( peniaga pasti bahawa mereka tidak akan membuat kesilapan dan / atau akan sentiasa dapat untuk menutup urus niaga tersebut pada harga pasaran) ; cadangan untuk mempelbagaikan aset diabaikan.

Kesan daripada kekurangan keyakinan dalam kebolehan seseorang ( atau dalam strategi seseorang) adalah seperti untuk keputusan perdagangan seperti yang harga yg terlalu tinggi itu. Kekurangan keyakinan biasanya muncul selepas setiap 3-5 kerugian yang serius pertama (kehilangan deposit atau penetapan siri yang agak lama transaksi yang tidak menguntungkan ). Kekurangan keyakinan juga boleh muncul jika peniaga telah membangunkan strategi yang perlu bertindak balas kepada keadaan pasaran tertentu yang tidak akan timbul dan tidak ada peluang untuk berdagang atau hasil perdagangan dalam kerugian. Punca tambahan kekurangan keyakinan boleh menjadi pendapat peserta pasaran lain, terutama apabila ia adalah benar-benar berbeza daripada pedagang. Ini adalah benar orang baru yang tidak mempunyai pengalaman dan boleh dipengaruhi oleh tokoh-tokoh yang berwibawa (lihat di bawah).

Tanda paling biasa kekurangan keyakinan adalah keinginan untuk mengelakkan perdagangan , i. e. tidak memasuki pasaran untuk seberapa lama yang boleh . Walaupun keadaan yang baik timbul (yang dianggap oleh orang luar yang tidak berminat dalam perdagangan pedagang ini tertentu dan tidak dipengaruhi oleh faktor-faktor psikologi dan emosi negatif), pedagang yang tidak mempunyai keyakinan akan mencari alasan untuk tidak memasuki pasaran. Hasilnya ialah tekanan yang berkaitan dengan keuntungan yang rendah dan kerugian wang.

Mahu meninggalkan kedudukan ( untuk menutup urus niaga dengan kerugian " untuk mengelakkan kerugian yang lebih besar" atau dengan keuntungan kecil "untuk mengelakkan daripada menjadi kerugian" ) tidak lama lagi selepas memasuki pasaran adalah satu lagi tanda kekurangan keyakinan . Ini tidak boleh diterima kerana tamak , walaupun ciri-ciri luaran adalah sama, motif di sebalik tingkah laku pedagang dalam keadaan tersebut adalah langsung berbeza daripada yang dinyatakan di atas.

Ia selalunya mengambil masa yang lama untuk mengatasi kekurangan keyakinan. kajian statistik mengenai tingkah laku strategi perdagangan menggunakan data sejarah serta analisis pernyataan itu boleh membantu dengan ketara. Jika pedagang boleh memastikan bahawa strategi / beliau menguntungkan dalam sejarah, / keyakinan beliau meningkat.

Percayalah tokoh berwibawa menunjukkan dirinya lebih jelas terhadap kekurangan keyakinan diri. Walau bagaimanapun, walaupun pedagang baru yakin mungkin terdedah kepada masalah psikologi ini. Pengaruh terbesar pada pedagang adalah seperti memuliakan “guru” Forex. Selalunya mereka membuat wang dengan menjual "isyarat " mereka, "cadangan " atau " ramalan".

Akal adalah apa yang akan menyelamatkan seorang pedagang baru daripada pengaruh tokoh-tokoh yang berwibawa. Anda perlu bertanya kepada diri sendiri mengapa pakar ini menjual nasihat daripada membuat wang dengan jualan jika dia / dia adalah benar-benar yang baik atau sama ada dia / dia berikut / nasihat beliau sendiri.

Percayalah tokoh berwibawa boleh menyebabkan bekerja dengan campuran mudah meletup penghakiman dan pendapat seorang pedagang sendiri dari beberapa tokoh berwibawa yang diterbitkan di dalam sumber-sumber yang berbeza (kadang-kadang mengandungi gambaran yang salah ). Dengan bunga henti itu, ia adalah amat sukar untuk membezakan antara perkara yang penting dan yang tidak penting sama sekali. Selain itu, pendapat dua tokoh berwibawa yang berbeza boleh berbeza dengan ketara atau bertentangan satu sama lain.

Pendidikan dan autonomi dalam membuat keputusan adalah satu-satunya jawapan kepada cabaran ini. Percayalah tokoh berwibawa yang boleh dianggap sebagai aspek psikologi dan emosi yang negatif tidak boleh dikelirukan dengan hasrat normal , rasional dan munasabah untuk berunding dengan kalendar aktiviti pada minggu depan. Indeks yang dijangka diterbitkan dalam kalendar kualiti disusun oleh penganalisis yang berpengalaman dan layak dipertimbangkan. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mengambil mereka sebagai dogma , mereka adalah semata-mata mungkin senario.

Harapan untuk hasil yang baik daripada keadaan pasaran adalah berkaitan rapat dengan takut kehilangan. Bagi seorang pedagang baru , hakikat bahawa kerugian adalah sebahagian semulajadi pedagang bekerja , sekurang -kurangnya, dipertikaikan. Apabila pedagang bermula dia / dia fikir dia / dia akan membuat transaksi hanya menguntungkan ( atau sekurang-kurangnya , akan mempunyai bilangan minimum kerugian kecil). Dengan harapan menyatakan dirinya dalam apa-apa cara bahawa peniaga tidak menyelesaikan transaksi yang tidak menguntungkan berharap bahawa pasaran akan berbalik ke arah yang baik dan dia / dia akan dapat untuk menutup transaksi dengan keuntungan. Sesungguhnya , sebuah " harapan " tempat pedagang tiada pesanan stop . Beliau dia tidak berniat sama sekali untuk menutup urus niaga dengan kerugian.

Untuk dagangan, harapan adalah penasihat yang tidak baik. Pedagang perlu memantau dan menganalisis keadaan pasaran dan jawapan beliau perlu fleksibel . Jika pada masa ini memasuki pasaran pedagang menganggap keadaan itu sebagai baik untuk , katakan , transaksi belian , segala-galanya boleh berubah secara drastik dalam masa beberapa minit . peniaga perlu mempunyai rintangan dalaman untuk menerima pintu masuk tidak berjaya dan menetapkan kerugian apabila mereka tidak melebihi tahap risiko normal. Dalam kesusasteraan , keadaan ini kadang-kadang dipanggil "kesilapan ", walaupun kita benar-benar terhadap kerugian yang dipanggil kesilapan. kerugian adalah salah satu daripada dua perkara yang mungkin dan sama dengan apa-apa transaksi.

Kes di mana pedagang memasuki pasaran melanggar / peraturan sendiri beliau membuat pengecualian. Memilih instrumen , jumlah atau arahan transaksi adalah salah. pedagang enggan membuat transaksi, tetapi atas sebab tertentu dibawa keluar. Sekarang, itu kesilapan. Pedagang hendaklah seawal mungkin dan menetapkan kerugian.

Takut keadaan yang tidak diingini yang lebih awal yang berulang.

Secara umumnya, ia adalah manifestasi utama kekurangan keyakinan (rujuk di atas). Takut terjadi apabila kerugian terlalu besar atau telah dilakukan di bawah keadaan yang tidak dijangka oleh pedagang atau yang dia tidak bersedia untuk . Takut membuat had rugi pedagang dan bukan melambatkan beliau / aktiviti beliau dan boleh membawa kepada kesan negatif jangka panjang dengan membuat keyakinan kehilangan untuk masa yang lama.

Terdapat , pada dasarnya , tidak ada cara untuk mengelakkan rasa takut , kerana ia adalah mustahil untuk menjamin bahawa pedagang tidak akan menanggung kerugian yang besar. Bagaimanapun , pedagang boleh mendapatkan dari segi moral bersedia untuk hakikat bahawa kerugian adalah sebahagian daripada kerja beliau. Anda tidak boleh menganggap bahawa kehilangan penuh deposit yang sememangnya mustahil , bahawa ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi anda. Anda harus ingat bahawa perdagangan pasaran adalah sangat berisiko, itulah sebabnya mengapa anda perlu bekerja dengan jumlah apa-apa wang yang anda mampu untuk kehilangan tanpa apa-apa kerosakan kepada diri sendiri atau keluarga anda.

Mari kita juga melihat aspek kerja pedagang menggunakan cara dari pelabur atau pemiutang. Dari segi psikologi, wang yang diperolehi daripada pihak ketiga adalah lebih "sukar " untuk pedagang dari / beliau sendiri. Ia adalah benar untuk wang yang dipinjamkan atau dipinjam di faedah serta untuk wang yang telah dilaburkan. Semakin besar jumlah wang itu adalah tekanan lebih ada untuk pedagang . Satu-satunya perkara yang boleh membantu adalah untuk melupakan jumlah wang yang diuruskan dan bekerja dengan mana-mana akaun tegas mengikut strategi seseorang. Perkhidmatan PAMM disediakan oleh LiteForex adalah agak mudah untuk ini.

sebelumSeterusnya
Ikuti kami di rangkaian sosial!
Live Chat
Tinggalkan maklum balas